Дупнишката съдийка Даниела Петрова заплаши адв. Ангелов с глоба за непристойно поведение на делото за касиране на съветническия вот в Кюстендил, държи се като актьор

Filed under: Актуално от днес,Дупница,Кюстендил |

РЗС се дърпат за 150 лв. експертиза за броене на бюлетините, неуспели съветници поискаха отвод на съдебния състав

 

Digimax A50 / KENOX Q2

Неуспелите кандидати за съветници в Кюстендил Владислав Лехчански от „Атака”, Младен Ризов от РЗС, Боян Владимиров от Коалиция „За промяна“, както и новоизбраният съветник от БДЦ Стоян Стоилов поискаха отвод по делото за касиране на изборите за съветници в Кюстендил. Председател на състава е дупнишката съдийка Даниела Петрова, която си е създала име на честен и достоен юрист. Четиримата обявиха това чрез адвоката си Ангел Ангелов.

Digimax A50 / KENOX Q2

Digimax A50 / KENOX Q2

„Съдът създава финансови пречки пред жалбоподателите с искането те да платят по 150 лв. за изготвянето на експертизата по преброяването на бюлетините. Преброяването на бюлетините  трябваше да се извърши в сградата на Административен съд- Кюстендил, а не в община Кюстендил. Така се създава предпоставка за въздействие върху бюлетините“, каза адвокат Ангелов, който припомни, че още в началото е поискал отвод на Петрова и на целия Административен съд в Кюстендил по делото.

261-08-01 Даниела Петрова

Последваща реплика на адвокат Ангелов към председателя на ОИК Васил Иванов и адвокат Любомир Стоилков, представляващ Общински съвет – Кюстендил: „Вие няма ли да се присъедините към нашето искане за отвод“, възмути съдия Петрова.

„Съдът предупреждава Ангел Ангелов да преустанови непристойното си поведение и подмятания, които не са съответни на мястото, където се намира. При следващ такъв случай ще го глоби и изгони от залата“, записа в протокола съдия Петрова и добави: „Аз по никакъв начин не съм ви провокирала с нищо, за да се присмивате през цялото време“.
Съдия Даниела Петрова отхвърли искането за отвод като неоснователно и мотивира крайната му несъстоятелност. „Още в началото на процеса страните бяха уведомени кой носи доказателствената тежест за своите твърдения. С нито едно от своите действия не съм дала превес на една от двете страни. Броенето на бюлетини е обявено в съдебната зала като час и дата“, заяви съдия Петрова. Съдът назначи повторно броене на бюлетините за Общински съвет в още една секция в община Кюстендил. Това е секция с номер 18. Броенето ще бъде извършено от 3 вещи лица.
Причината е проведеният разпит на председател, зам.-председател и секретар на секцията. Тримата дадоха показания, които се разминават едни от други. Председателят на комисията Яна Димитрова заяви в съда, че е имала само една поправка в протокола и тя е извършена в община Кюстендил. „Една руса дама от ОИК ни вдигна скандал и ми каза, че не си вижда отразен гласа в протокола. От ОИК ни наредиха наново да се преброят бюлетините от секцията. Това броене се извърши на една маса в общината. Аз броях, а секретарят записваше“, обясни Яна Димитрова. При преброяването не са присъствали останалите членове на СИК №18. „Въпросната руса госпожа след преброяването ни се извини, като каза, че си намерила гласа. Проблем обаче с преференциите нямаше“, каза Яна Димитрова.
Зам.-председателят на СИК №18 Цецка Иванова обясни пред съда, че повторното броене се е наложило, защото е имало задрасквания по протокола. „Аз съм с малко дете на 1 година и девет месеца и не присъствах на повторното броене, но моите колеги отидоха. Дойдох само за подпис под новия протокол. В стария бяхме сгрешили, не си бяхме засекли преференциите“, заяви Цецка Иванова.
Съдия Даниела Петрова отново предупреди за плащане на експертизата от 150 лева, които разноски все още не са покрили от РЗС. „Трябва да си платите депозита, за да имате очи да присъствате на броенето на бюлетините. Не може да искате да ви уведомяваме, след като в открито заседание аз обявих и датите, и часа, в който да се броят“, поясни съдия Петрова.
 

Снимките:

1  Владислав Лехчански – неуспял кандидат за кмет и съветник от „Атака”

2 Адвокат Ангел Ангелов

3 Стоян Стоилов (вляво) е съветник от БДЦ, но обжалва изборния резултат.

4 Даниела Петрова

Spread the love