Инспектори плъзват на извънредни проверки по магазините и ресторантите, д-р Кулински: Купувайте риба само от регистрирани обекти

Filed under: Бизнес,Здраве |

263-08-04 Kulinksi

Българската агенция по безопасност на храните започва извънредни проверки заради наближаващите Никулден, студентския, коледни и новогодишни празници, както и за зимния туристически сезон. Това заяви д-р Любомир Кулински, директор на дирекция „Контрол на храните“ към БАБХ. Целта на извънредните проверки е да се гарантира безопасността на предлаганите храни, за да се гарантира сигурността и здравето на потребителите при увеличеното търсене и предлагане на храни по време на празниците.
Д-р Кулински съобщи, че от 3 до 6 декември инспекторите ще извършват проверки по повод Никулден. „Ще се проверяват водоеми за развъждане на жива риба, търговски обекти и обекти за производство и търговия на едро и дребно с храни и заведения за обществено хранене. Ще се изискват документи за произход, съпроводителни документи, срокове на годност и ще се следи за температурата на съхранение“, посочи той и подчерта, че целта на тези инспекции е ограничаване и недопускане продажбата на риба на нерегламентирани места, както и на риба с неустановен произход, за да се предпази здравето на потребителите. Той призова хората да купуват риба от регистрирани обекти, за да не се излагат на риск. „Предвиждаме извънредни проверки на хотелските комплекси и заведенията за хранене преди и по време на студентския празник“, каза д-р Кулински. Той поясни, че ще се следи за произхода на храната, правилното съхранение, съпроводителни документи, срокове на годност и начина на предлагане.

Spread the love