Борисов пред Камерън: Три папи са ме галили по главата

Filed under: България |

Важно е да разбием ДАЕШ, заяви британският премиер; Борисов: Ще изнесем на колегата урок по география – ще му покажем нашето море и границата

Borisov-Kameran

Премиерите на България и Великобритания са разговаряли в София по три важни теми – реформите в ЕС, борбата с тероризма и бежанската криза.

Важно е да разбием ДАЕШ (арабския акроним за „Ислямска държава” – бел. ред.) там, където тя съществува – в Ирак и в Сирия. Това заяви в София британският премиер Дейвид Камерън по време на съвместния му брифинг в Министерския съвет с министър-председателя Бойко Борисов.

Британският премиер каза още, че за противодействието на терористичните заплахи е необходимо повече обмен на информация. Той похвали България за борбата й срещу трафика на хора и поддържането на границите.

”Благоденствието и сигурността са от значение. Търговските ни взаимоотношения са добри. Днес обсъждахме как допълнително да укрепим взаимоотношенията ни, говорихме как да отговорим на терористите и на бежанската криза”, заяви Дейвид Камерън. Той заяви още, че би искал Великобритания да остане в реформирания ЕС. „Няма да е лесно, няма да се договорим отведнъж. Не очаквам да постигнем съгласие през декември, но със сигурност няма да отпуснем газта”, каза британският премиер по повод предстоящата среща в Брюксел в средата на декември.

След изявлението на британския си колега българският министър-председател отчете, че безспорно България се справя много добре с шенгенската граница. „Забелязано е това от големите държави и от Великобритания”, заяви Бойко Борисов. Той се похвали пред него, че се е срещал с трима папи.

„Три папи са ме галили по главата“, засмя се Борисов, показвайки снимки в Министерския съвет.

„Включително и сегашният папа?“, запита Камерън с усмивка.

С Дейвид Камерън имаме добро приятелство, винаги сме се подкрепяли на европейските съвети и аз му благодаря, че дойде тук, каза още Борисов. Утре по мое предложение искам той да види, както се шегувахме с колегите, един урок по география, затова утре Дейвид, който е бил в Ленинград, Киев, ще има възможност да види и нашето море и граница, каза Борисов.

”Надяваме се и занапред на подкрепата на Великобритания за кохезионните фондове, за инфраструктурните проекти”, заключи Борисов.

 

Снимка: Бойко Борисов и Дейвид Камерън в София

 

Spread the love