Давутоглу изпрати устна „телеграма“ до Путин

Filed under: Свят |

Премиерът на Турция се надява кризата между двете страни да бъде решена по дипломатически път

13-04-Davutoglu

Между народите на Турция и Русия няма и няма да има никакви проблеми. Това е заявил премиерът на Турция Ахмет Давутоглу в Баку. Ръководителят на турското правителство пристигна в Азербайджан, за да разреши с президента на страната Илхам Алиев въпроса за доставките на газ и строителството на трансадриатическия газопровод (ТАР). „Турция винаги е придавала високо значение на отношенията си с Русия“, е заявил Давутоглу и веднага се е обърнал към президента на Русия Владимир Путин с призив да бъде разрешена кризата между двете страни по дипломатически път.

В навечерието на визитата на Давутоглу в Баку се състоя среща на външните министри на Русия и Турция Сергей Лавров и Мевлют Чавушоглу в рамките на срещата на първите дипломати на страните от Организацията по безопасност и сътрудничество в Европа (ОБСЕ). Въпреки 40-минутния разговор обаче не бе отбелязан никакъв напредък в отношенията между двете страни. Както е известно, те се обтегнаха, след като турски F-16 свали с ракета „въздух-въздух“ руски бомбардировач Су-24 в Сирия. Русия очакваше извинение от турските власти, но така и не го получи.

Владимир Путин нарече инцидента „удар в гърба“ и подписа указ за специални икономически мерки към Турция. С документа фактически бяха въведени санкции срещу турския бизнес.

В същото време Турция се опитва да разреди напрежението между двете страни. Като стъпка към помирение страната изпрати в родината му тялото на убития руски летец с военни почести. Освен това президентът Реджеп Тайип Ердоган направи опит отначало да се свърже по телефона, а след това и лично да се срещне с Владимир Путин. В речите си по време на различни срещи той не пропуска да подчертае важността на турско-руските отношения, изразявайки надежда, че конфликтът между двете страни ще бъде решен по дипломатически път.

 

Снимка:

Ахмет Давутоглу

Spread the love