Износители на дървесина и лесовъди от Самоков вдигат гражданско неподчинение на околовръстното днес, недоволстват:  GPS по камионите ще разори 50% от фирмите, заклеймиха ни като престъпници

Filed under: Актуално от днес,Самоков |

 

Кметът Владимир Георгиев е уведомен за протеста, хората искат държавата да поема разходите за пластини и проследяващи устройства

 

266-05-01 Vladimir-Georgiev

Дърводобивните фирми, регистрирани на територията на община Самоков, излизат на протест днес. Те недоволстват срещу законодателните промени в горския сектор и се заканиха да блокират пътя Самоков-София. „Как е възможно в европейска държава, каквато е България, да бъдат приети закони, които унижават, утежняват, оскъпяват средния и дребен бизнес, поставяйки ги под постоянно наблюдение и заклеймявайки го като престъпник, преди да е осъден като такъв?”, питат протестиращите. Мораториумът влезе в сила в началото на март. Според управляващите така ще се намали незаконната сеч. От бранша обаче смятат, че мярката е безсмислена. Според тях продължават както нелегалният износ, така и незаконната сеч. В същото време мораториумът се отразявал ударно върху техния бизнес и работните места на хората в сектора.

266-05-01 Георги Костов

Лесовъди, дърводобивни и дървопреработвателни организации и предприемачи в горския сектор от Самоков изпратиха протесно писво до в. „Вяра”, в което обясняват защо са се решили на бунт.

Ето какво пишат те: „През последната една година бяха приети редица неефективни промени в Закона за горите, които за съжаление доведоха единствено до поскъпване на цената на дървесината и фалит на дърводобивни и преработвателни фирми. Тези промени бяха реализирани без участието на най-голямата браншова организация „Асоциация български гори“, което е и причината за пагубните последици от тях. Бяха въведени пластини за маркиране на дървесината.

Digimax A50 / KENOX Q2

Digimax A50 / KENOX Q2

Стойността им я заплащаме ние, като това води до повишаване на цените на дървесината. Това спъва бизнеса ни, в който сме вложили хиляди левове, с който сме създали хиляди работни места и благодарение на който вкарваме в държавната хазна милиони левове. Но всичко това се отразява и на българските граждани, които трябва да закупуват по-скъпа дървесина, за да стоплят семействата си. Последните промени, обнародвани в „Държавен вестник” бр. 60 от 2015 г., преляха чашата на търпението ни. Всички собственици на обекти за преработка и търговия с дървесина се задължават да изградят и поддържат за собствена сметка система за постоянно видеонаблюдение, както и да снабдят всички моторни превозни средства, които транспортират дървесина, с GPS устройства. Тези промени засягат наши конституционни права. Това изискване ще разори 50% от фирмите в бранша, ще напълни улиците с безработни и гладни хора, ще доведе до загуба на бизнес, граден с мъка години наред. Категорично сме против тези промени. Щом българският законодател е решил, че това е начинът за борба с нарушенията в горите, да гласува тази реформа да бъде обезпечена от държавната хазна. Чрез шествие и гражданско неподчинение от 10 до 18 ч в Самоков ще блокираме движението по пътя София-Самоков при кръговото кръстовище. Входирали сме преди дни уводомително писмо до кмета Владимир Георгиев, за да го уведомим за протеста.

Припомняме – преди дни зам.-министър Георги Костов заяви на лесовъдите: „Ние сме ваш партньор и целта ни е да създадем устойчиво управление на горския сектор. Обществото има нужда и от дървесина и горски продукти, но и от жизнена и съхранена природа и тези близо 20 000 души, които работят в сектора, трябва да отговорят на очакванията на 6 милиона граждани на страната. Целта ни не е да затрудним предприемачите, които работят легално и изпълняват всички нормативни изисквания, а да създадем повече контрол, отчетност и прозрачност при управлението на сектора”, каза Костов. Той припомни, че данните от проследяващите устройства на автомобилите, както и видеонаблюдението в обектите за съхранение на дървесина са собственост на фирмите от бранша и тяхното предоставяне би се изисквало само в случаи на сигнали за нарушения.

Преди един месец стотици лесовъди от Кюстендилско се вдигнаха на протест и извадиха резачките срещу реформите.

 

Снимките

1 Владимир Георгиев

2 Георги Костов

3 Бунтът на кюстендилските лесовъди

 

Spread the love