Кметът Радослав Радев: Задачите за този мандат са изграждането на общински предприятия за палети и туризъм в Костенец, ще разширим проекта „Траянови врата“ за 4 млн. лв.

 

Хобито ми е лов и робилов, най-големият улов е 12-килограмов шаран

Естет съм – винаги ме питат за подредбата на масите у дома или в общината, държа всичко да е изпипано

Най-много се гордея с доверието на хората, което ме направи кмет втори мандат

 

M3365R-4201

Радослав Радев е кмет на община Костенец вече втори мандат. Той спечели кметските избори, след като на балотажа получи доверието на 3246 избиратели, или 56,01%.

Радев е роден на 11 октомври 1976 г. Има висше образовние, магистър „Стопанско управление”, бакалавър „Социална педагогика”
Професионален опит: 12 години стаж в частния сектор; 8 години общински съветник

Семейно положение: женен, с две деца.

 

 

 • Господин Радев, с какво най-много се гордеете?
 • С повторното доверието на хората – спечелването на втория ми мандат за кмет на община Костенец. Преодоляхме психологическия момент община Костенец да има кмет втори мандат от 1991 г. насам. И, разбира се, това е благодарение на всичко, свършено през мандата. Но това е и един успех, едно голямо доверие от хората, които получихме.
 • Какво обичате да правите у дома?
 • Обичам времето в дома да прекарвам с моето семейство, а през свободното си време да ходя на риба.
 • Помагате ли в домакинството?
 • Разбира се! Кулинар съм. Удоволствие е за мен да готвя. Когато има празник, винаги се включвам в зареждане на масите, държа като оформление да бъде всичко естетически издържано. Винаги взимам отношение за подреждането на празничната трапеза, а пък съпругата ми уважава моето мнение. Където и да е било – от общината, вкъщи, навсякъде се иска моето мнение за това как да изглежда масата, заредена за гости или коктейл в общината, всичко това нещо във времето ми се удава, а и ми е хоби от години. Обичам да имам вкъщи всичко – от хубавия наточен нож до дъската. Обичам всичко да бъде прецизно изпипано, не подценявам абсолютно нито един момент, домашния уют, придружен с чашата с червено вино.
 • В кабинета Ви на масата виждаме отворени различни бонбониери, да не би наскоро да сте имали празник?
 • Не нямам празник. Такава е традицията от първия мандат и продължава и във втория мандат – който идва в кабинета, да го посрещна с бонбони. Тук идват и майки с деца, винаги по нещо им подарявам.
 • Коя Ви е любимата книга, г-н Радев?
 • Труден въпрос. Защото освен книгата, деловодната система и документооборотната система не ми остава време да седна да чета някаква книга. Обичам през свободното време да гледам филм и изцяло съм се посветил на работния режим. Пощата вечер вкъщи, сутрин се резолюира рано, донася се готова и така се започва работният процес от 8 чеса. Не си позволявам да идвам на работа след служителите.
 • Какво е Вашето любимо хоби?
 • Лов и риболов! Най-голямата риба, която съм хванал, е 12-килограмов шаран. Сом 5 кг. В района на Благоевград, Крупник, Железница, Симитли по река Струма често ходим с приятели и често хващаме скобар. В неделя ходих с приятели в този район, но беше много пълноводна реката и нямахме късмет, не хванахме нито една риба.
 • Трябва ли някой да иска прошка, да се осъжда за това, че е събудил невъзможната любов?
 • Според мен не би трябвало да се иска прошка. Щом е събудена, любовта си е любов – без значение възможна ли е, или не е.
 • Трябва ли да се интересуват хората от личния живот и любовните връзки на държавниците?
 • Не би трябвало, но го правят абсолютно всички, така че няма как да се спре това нещо. Ние сме публични личности и ни гледат абсолютно от всяка една страна. Така че колкото и да не ни се иска да навлизат в личния живот, те го правят. И това нещо се случва най-често преди изборите – тогава започват да лъскат на всеки имоти, приятелки и какво ли още не и се опитват да уязвяват кандидатите, без значение кой от коя партия е по принцип. Най-бруталната кампания тук, в Костенец, направи една местна коалиция, но и ГЕРБ не страняха от нея, но това остана за тяхна сметка. Аз в хода на кампанията, но и по принцип не съм си позволил такива луксове – да се занимавам на някой с личния живот. Имаме си достатъчно работа, която трябва да свършим за обществото, отколкото да навлизаме в дребни интриги. Това нещо слабите кандидати го ползват като кос. Те се чувстват слаби и се опитват да атакуват силния човек, по този начин хваща за малко декиш и повече не. Опитаха се тук около изборите по всевъзможни начини да ме удрят под кръста, но резултатите са видни. В крайна сметка всичко си остана за тяхна сметка.
 • Какви цели сте си поставили в самото начало на мандата Ви?
 • В началото на новия програмен период и новия мандат има съвпадение, така че сме си поставили по-високи цели в самото начало на мандата ни. През първия мандат – първата година ни трябваше моментно навлизане, да се види кое къде е, нямаше опит общината по кандидатстване на европроекти. Имаше само одобрени, но не и изпълнявани. Сега вече за тези четири години натрупахме някакъв опит и само трябва да тръгнем сега по-смело в началото на мандата. Защото очакването на хората гласуваното ни още веднъж доверие в края на мандата да има едни добри резултати, и то видими. Може на ГЕРБ лозунга, дето пише „Видими резултати“, но той във всяка община не работи. Това лого не отива на всеки един кандидат, но това искат хората – да го видят и да го пипнат. Всичко, което се прави, трябва да е видимо. Било то с допуснати грешки някъде нещо да е объркано, но видимо ли е, няма как да се отрече. Всичко останало и празните приказки и те не хващат декиш. Има доста предизвикателства, като извозване на боклука на регионалното депо в Самоков от четирите общини. Оскъпяване на тази услуга, създаване на общинско предприятие БКС, общинско предприятие за палети, общинско предприятие за туризъм. Имаме неща, за които бързо трябва да реагираме.
 • Имате ли спечелени проекти през изминалия мандат?
 • Да, имаме спечелени проекти в предишния мандат. Единият е за градския стадион, а другият е „Траянови врата“. Последният е за 4 млн. крайна сума с ДДС. Приключен и разплатен е. Чакаме само бенефикация на разходите, защото има пуснат сигнал за нередност и трябва да приключи разследването. Но в крайна сметка ние сме получили парите от фонд ФЛАГ. Има още какво да се желае в тази насока, в новия програмен период също можем да помислим около „Траянови врата“ да сътворим като проект, за да може да се разширява този комплекс. Историята е велика. 2016 година се  навършват 1030 години от битката на Василий Втори прохода „Траянови врата“. По традиция вече за трета поредна година с гражданите на община Костенец посрещаме новата година с шампанско и чаша вино, заря и певец в Амфитеатъра. Събираме се около 1000 човека, хващаме се на голямо хоро. Нека още отсега да си пожелаем успешна 2016 година и нека да се срещаме по-често с хората  очи в очи. Та дори и тези, които не са гласували за мен. Ние не трябва да сме далеч от хората. Редно е да се виждаме не само в кабинета, а и извън него и да се виждаме периодично.

 

Spread the love