Близо €9 млрд. за България от еврофондовете

Filed under: България |

 

12-05-K.Kretsu

Корина Крецу: Парите от ЕС ще подобрят качеството на живота в България

5,8 милиарда евро ще получи България от Регионалния фонд на Европейския съюз (ЕС) до 2020 година.

Заедно с 3 млрд. евро от Социалния фонд, както и от Фонда за рибни култури, това ще повиши качеството на живота в България, заяви в София европейският комисар по регионалната политика Корина Крецу, цитирана от БНР.

След среща с премиера Бойко Борисов еврокомисарят подчерта, че с вече отпуснатите близо 4 милиарда евро са постигнати видими инвестиции в конкурентоспособност, транспорт, околна среда и регионално развитие.

„Можете да видите колко много километри магистрали и метро са построени, както и социални центрове. В този вид инвестиции отдаваме 72% от общите за периода. Това е впечатляваща цифра и за първи път България управлява такава голяма сума еврофондове“, подчерта Крецу, цитирана от „Фокус“.

Вицепремиерът, отговарящ за еврофондовете Томислав Дончев изрази надежда, че и догодина ще има добро сътрудничество. Според него обаче и през 2016 г. няма да е лесно управлението на средства от Европа.

Това е годината, в която на пълни обороти трябва да заработят българските програми, те вече са отворени, но оборотите трябва да бъдат качвани с пъти, каза Дончев.

Според него 2016-а е годината, в която ние трябва да отбележим напредък по отношение на плащанията. Необходими са ни видими резултати и по отношение на други реформи в редица сектори. От успеха на тези реформи зависи възможността ни да ползваме европейско финансиране от 2017 г., добави той

Като приоритети вицепремиерът маркира водния сектор, образованието и здравеопазването.

Списъкът не е изчерпателен, но това са може би най-предизвикателните реформи, които ние трябва да движим успоредно с изразходването на парите, каза Дончев.

Spread the love