Съдия Даниела Петрова отряза затворника Алберто Йорданов за 10 000 лв. обезщетение, съкилийник пушач му причинил стрес

Filed under: Бобов дол,Кюстендил |

272-04-90 Daniela-Petrova

Административен съд-Кюстендил отхвърли претенциите на лишения от свобода Алберто Йорданов за обезщетение в размер на 10 000 лв. плюс лихвите за неимуществени вреди, изразяващи се в чувства на страх, малоценност с траен характер, застрашаване на здравето и сигурността, причинен психоемоционален стрес, вследствие действия и бездействия на администрацията на затвора в Бобов дол в лицето на директора Александър Апостолов. Искът му бе към Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ). Йорданов се оплаква в жалбата си до съда от настанен в килията му друг лишен от свобода, който е пристрастен пушач и наркозависим, за времето от 08.12.2014 г. до 13.07.2015 г. Той посочва, че многократно се е оплаквал от съкилийника си пред администрацията на бобовдолския затвор.

Алберто Йорданов изтърпява едно общо най-тежко наказание „лишаване от свобода“ в размер на 20 години при първоначален „усилено строг режим”, като с присъда от 12.06.1991 г. на СГС е признат за виновен в това, че на 06.03.1989 г. в гр. София предумишлено е умъртвил по особено мъчителен начин и с особена жестокост Л.П., информира „Дарик“.

Прокурорът от Окръжна прокуратура – Кюстендил дава заключение, че предявеният иск е неоснователен. Счита се, от друга страна, че настаненото лице не е пушило в килията, а навън и поради това не е и не би могло да пречи на Йорданов.

При липсата на този първи елемент следва извод за неоснователност на предявения иск и като последица отхвърлянето му“, пише в мотивите си съдия Даниела Петрова.

 

Снимка:

Даниела Петрова

 

 

Spread the love