Криза за дърва скова Пиринско, цените скачат до 18%! Шефът на „Топливо“-Благоевград Иван Ризов: Изнасят твърдото гориво в  Гърция на два пъти по-висока цена

Filed under: Благоевград |

 

Превели сме авансово пари и на двете мини – в Бобов дол и в Ораново, но стока не сме получили, заяви Ризов

273-06-02  darva2

Дървата за огрев и въглищата свършиха насред зимата в  Благоевград. В мразовитите дни хората няма откъде да се снабдят с „топлинка”. Няма нито дърва за огрев, нито български въглища. И така е вече няколко месеца. След като няма, винаги след това цената скача с 12-18%, коментира директорът на „Топливо“ АД – Благоевград Иван Ризов.

273-06-02  Ivan Rizov

В складовете има само донбаски въглища, които обаче са доста по-скъпи от бобовдолските и орановските. Вносните стигат до 360 лева за тон, докато тези от Бобов дол са по 260 лева за тон, а от рудник „Ораново“ – 220 лева за тон. Разликата в цената може да е до 10-15 лева в зависимост от транспортните разходи до различните складове. „Не всеки може да си позволи да купи от скъпите въглища. Превели сме авансово пари и на двете мини – в Бабов дол и в Ораново, но стока не сме получили. Казват ни, че няма производство. Според мен имат пазар навън и изнасят продукцията си. В момента единствените родни въглища са остатъци от открития рудник в Бобов дол. Такава криза не е имало в последните години. Насред зимния сезон да нямаме нито въглища, нито дърва за огрев“, твърди Иван Ризов. Той разкри, че месеци наред дървесината се изнася основно за Гърция, където струва доста по-скъпо. Ако тук кубик дърва за огрев струва към 70-80 лева, то в южната ни съседка цената му е 80-90 евро. Дори и с транспортните разходи печалбата за фирмите в бранша е по-голяма в сравнение с продажбата на дървесината в страната ни.

Снимките:

1  Дървата за огрев свършиха в Благоевград.

2  Иван Ризов

 

Spread the love