Яне Янев обвини кмета Котев във ванадлизъм: Светиня от II-III в. превръщате в паркинг на гръцки автобуси в Сандански

Filed under: Сандански |

Яне Янев „Североизточно зад Интерхотел „Сандански” има археологически обект, разработван от специалисти предимно от Археологическия музей в гр. Сандански в състав Владимир Петков, Олга Сомова, Елена Крондева, Николай Василев и Ясен Янков. В обекта са разкрити късноантичен (II-III в.) и раннохристиянски (V-VI в.) некропол и базилика с оброчище „Свети Никола”.

От десетина дни върху терена на разкопките са започнали строителни дейности.

241-03-01 Кирил котев

Това, което е направено, е най-груб вандализъм. По всичко личи, че изискванията на ЗУТ не са спазени, а тежките машини са разбивали и насипвали чакъл и баластра върху археологическите останки на базиликата и некропола.“, написа в официална декларация лидерът на Ред законност и справедливост Яне Янев и добави:

„Злосторниците, осъществяващи строителни дейности, са си позволявали да се заканват на граждани, които са се възпротивили и са отишли на самото място да ги предупредят, че това е светиня и е кощунство да се засипва, за да се превръща в паркинг.

Важно е да подчертая, че културно-историческото наследство е един от най-важните фундаменти за развитието на Сандански като европейска туристическа дестинация.

Древният град, който лежи под днешен Сандански, е бил значителен духовен център в римската провинция Македония. Всичко това дава изключителен шанс на града ни и нашето историческото наследство би следвало да се пази, цени и възстановява – особено сега, когато новият програмен период 2014-2020 ни дава възможности за безвъзмездна финансова помощ от ЕС. Вместо това обаче виждаме рушене, затрупване и унищожаване.“

Във връзка с тези факти Янев питам  кмета Кирил Котев следното:

1. Теренът, обект на питането, върху който преди години имаше стара сграда, наричана Ловен дом, сега чия собственост е?
2. Предприети ли са необходимите действия днес имотът да се върне в патримониума на общината, след като някога е бил отдаден за стопанисване на горското стопанство?
3. Какви са наличните документи за статута на този археологически обект?
4. Кой е разрешил изкопните и строителните дейности върху въпросния терен?
5. Вие като кмет потърсихте ли мнението на специалистите от Археологически музей – Сандански след моите изявления пред Общинския съвет на последната сесия?
6. След като архиерейският наместник е изразил пред Вас безпокойството си от незаконното строителство, и по принцип се знае, че мястото се свързва с древен християнски храм, Вие потърсихте ли мнението на митрополит Серафим?
7. Разполагате ли с информация кой е разпоредил гръцки автобуси да паркират върху това свещено място?

Потърсихме за коментар кмета Кирил Котев, но той отказва да си вдигне телефона.

Spread the love