Изповед на ексченгето, съсобственик на “Мега такси”, Вл. Ангелов-Стъклето: Аз съм от бандата на Пламен Галев, дисциплината ни е желязна и сме верни докрай, не бием граждани, шамар нямам право да ударя, искам градът да е чист и зелен, девизът ни е да вършим работата точно, качествено и в срок

Filed under: Дупница,Общество,Последни |

Автор: Лидия Павлова

Годината е 2008-а

В началото на септември 2008 г. – времето, когато „дупнишкият модел” водеше дупничани безметежно към светлото бъдеще и никакви сиви облаци не се задаваха на хоризонта, едно безобидно на пръв поглед изявление на един от най-доверените им хора – Владимир Ангелов-Стъклето, спъна „кормчиите” на модела – Братята Галеви. Владимир Ангелов се изповяда пред журналист от регионален вестник, а изповедта му направи сериозно впечатление на съответните хора… И оттам възелът около Братята започна лека-полека да се разплита.

Собственикът на таксиметрова фирма „Елит” Владимир Ангелов-Стъклето е роден през 1967 г. Семеен, с две деца. Съпругата му Красимира има собствен салон за красота „Чар” в Дупница. Вл. Ангелов завършва средно образование в селскостопанския техникум в Кочериново. По време на службата си в МВР завършва „Финанси” в ЮЗУ.

Вл. Ангелов и Пл. Галев са седели на един чин от първи до осми клас в ОУ ”Кирил и Методий” в Дупница.

„Бащите ни работеха като чиновници в една банка в града. След 8. клас се разделихме, аз отидох да уча за тракторист, а Пл. Галев в Щанци – ПГ по машиностроене, но приятелството си го запазихме. После заедно учихме в ЮЗУ – аз финанси, той право”, казва за връзката си с бизнесмена Вл. Ангелов. „Таксиметровата фирма „Елит” е моя. Участвам в 3 софийски таксиметрови фирми. Печеля добре. Успях в зората на демокрацията да уцеля момента. От полицията бях грабнат направо в групировките…”, споделя ощеАнгелов.

258-10-01-STAKLETO

За Пламен Галев съм готов да умра, обяви дясната му ръка Владимир Ангелов, под чийто контрол се осъществява чистотата на Дупница, поддържането на зелени площи и градския парк “Рила”. 41 жени поддържат чистота под неговата шефска палка. Десетки поздрави получи той за срутените плочки за нескопосано залепената тоалетна до новата автогара и гара в Дупница. Разнопосочно се приема активната му дейност по разчистването на неправилно паркираните автомобили. Силовия му подход едни го хвалят заради това, че има ред по улиците, други ругаят, че няма къде да паркират.

„Ние сме бандата на Пламен Галев и дума сме дали да си бъдем верни. Лъжа е, че офицерската бандата на Пламен Галев бие почтени граждани, дори ако на нас посегне някой, нямаме право шамар да ударим, преди да сме питали, та камо ли да бием и тормозим само защото сме велики. При нас дисциплината е желязна”, обяви правилата Владимир Ангелов, който е известен и с прозвището си Петлето. Той е бивш служител на РПУ – Дупница. В годините, когато Пламен Галев и Ангел Христов също бяха полицаи, Ангелов водеше група за задържане на издирвани бандити. 7 години е работил в сектор “Криминален”. Има висше образование, специалност “Финанси”. В момента има транспортна фирма и държи 50% от дупнишката фирма “Мега такси” в съдружие с Пламен Миланов.

„Работният ми ден започва в 8 ч. на автогара Дупница”, обяснява Ангелов и продължава: „Тук контролирам няколко жени по временната програма, които са към общината, със заплати 220 лв. Това е подигравка, парите са нищо, но пък от тях не изисквам да работят непрекъснато, а искам да е чисто. Идете и ги питайте: Тормози ли ви Стъклето, кажете нещо срещу него? Сигурен съм, че всички ще ви кажат само хубави думи за мен. Ободрявам ги с кафе, плащам за тонизиращи напитки, за сандвичи, давам им пари. Една от тях е с 9 деца, чистотата е на ниво и сме прекрасен колектив. Същото е и със зелените площи, забелязахте ли колко красива става Дупница? Защо не пишете за това? Дупница стана град-градина. Вечер автогарата се заключва в 20 ч., в 20.15 ч. е последният автобус. 154 курса правят автобусите на ден. Има всякакви хора и всякакви инциденти. Един от шофьорите на заден ход беше съборил новата ограда и се беше измъкнал. Дадох ултиматум: Ако не си признае шофьорът, който е бутнал оградата, ще спукам по една гума на всичките и човекът до 15 мин си призна. Нищо не съм му направил, става въпрос за честност и почтеност. Парите за поправката аз ги дадох, а той само помагаше. Редно е хората да пазят онова, което е създадено. Снощи цигани са откраднали медния кабел, който полагаме за осветление на градския парк. Ще ги пипна разбойниците. Всичките пунктове за изкупуване на метали обиколих. В момента знам, че са запалили огън и претопяват медния кабел. Подобни вандалски прояви няма да има повече в Дупница!”

258-10-01-Bratya-Galevi-1123

Влади Ангелов опроверга твърденията, че колегата си и шеф на охранителна фирма “Боду СОТ” Георги Първанов е стъпил накриво на глуха плочка, която кънтяла в новоизградената тоалетна и заради него тя беше олющена до мазилка.

„Първо, Г. Първанов не е ходил да се облекчава, а за да провери тоалетната и какво констатирахме – плочките, налепени отвън и вътре в тоалетната, бяха дефектни. 20 от тях се бяха спукали броени дни след поставянето им. Друг е въпросът, че бяха с различен цвят, купени второ качество, при положение че от общината са платили за 1-во. При изсъхването на теракола 20-30 плочки не бяха пукнати, а с огромен разрез. Фирмата изпълнител разбрах, че е циганска. От завода директно купиха нови плочки, а трудът си е за тяхна сметка. Оказва се, че бяха залепили плочките върху хоросан, при положение че трябва да е цимент.”

Влади разкри и истинската причина, поради която управителят на “Шеле” беше отстранен – Кирил Захаринов надписвал курсове, има преразход на гориво, материали, налице са фактури, които не могат да бъдат финансово защитени. Затова той се оттегли.

Благодарение  на Владимир Ангелов окупацията от безпризорни циганчета, дишащи лепило около катедрален храм “Свети Георги”, е преодоляна. След като архиерейският наместник Георги Паликарски не можа с изстрели във въздуха от пистолета си да ги прогони в продължение на десетки години, Петлето го направи за седмица. Ето как:

„Купих най-скъпия спрей. Хващах ги на няколко пъти заспали в двора на храма с лепило в ръка, десетина бяха, напръсках ги със спрея в областта на устата. Разкашляха се, стана им отвратително и разбраха, че вече не могат да спят на стълбището на храма и да рекетират хората от олтара до стълбището и обратно за пари.

Нашият девиз е да вършим работата, при това качествено, точно и в срок. Ще питате защо мен са ме оторизирали да слагам ред – защото всявам респект, ползвам се с име и много трудно се връзвам на заплахи, а има хора, които доста обичат да се репчат. На 41 години съм и работя за каузата, не искам заплата. Имам си пари, имам няколко свои фирми. От общината нито един от нас, от бандата на Галев, и една стотинка не взема.”

Владимир Ангелов разкри още, че кметът Атанас Янев в момента изготвя програма за контрол в общината, която ще се формира на принципите на полицейски участък. Преди няколко години Панчо Панайотов основа първата полицейска бригада като общинско звено в Дупница и назначи най-красивите момичета да всяват респект. Новото звено ще осъществява контрол по улиците и паркингите, като крайната мярка е поставяне на скоби на неправилно паркиралите автомобили. То ще бъде разделено на няколко екипа и упорито се спряга името на Владимир Ангелов за негов началник.

Стъклето всеки ден спортува, по 100 патрона на ден изстрелва, за да поддържа форма, естествено, 90% от изстрелите са в десетката. Няма почивен ден, за цялото лято е бил само 3 дни на Златни пясъци с очарователната си съпруга Красимира, от която има 2 деца – Красимир, 11 г., и Владимира, на 4 г., които, за разлика от баща си, обикалят най-красивите места за отдих и релакс.

Твърдението, че Пламен Галев кадрува в РПУ и трябва да се затвори управлението, защото поне половината служители работят за Братя Галеви, е несериозно. Почти всички ни познават, но това не означава, че са наши хора.

* * *

От общината не съм взел и стотинка. Още преди изборите Пламен Галев събра всички бизнесмени и ги помоли да работим за Дупница. И всички се съгласихме и тръгнахме с тази идея.

* * *

Партиите не могат да лапат пари от нас. Фирмите на различни партийни функционери се уреждаха с поръчки. При нас няма сини, червени или някакви други. Който представи добра оферта, взема дадения обект. Затова и управляващите скочиха срещу нас. Ако и другите градове тръгнеха така, доста депутатски фирми щяха да закъсат.

* * *

И двамата (с Пламен Галев) бяхме палави деца. Аз такъв си останах – по-импулсивен. Пламен е по-уравновесен. Не бяхме отличници, но и не бяхме тъпанари. Минавахме с 4.00-4.50. Бяхме средна работа ученици. Като деца с Пламен събирахме части, сглобявахме моторетки и се возехме по улиците на града. Това беше като хоби. Другата ни страст беше оръжието. В желязна тръба наблъсквахме барут от кибритени клечки и парчета от вестник и след това от единия край я запялвахме и гърмеше силно. Това ни кефеше много, но един наш съученик почина след злополука и ние спряхме. По цял ден вдигахме щанги и играехме бокс. Детството на Галев беше като на всички други деца. Не сме били нито повече глезени, нито повече тормозени от родителите си. Моята майка бе зоотехник. Тя почина преди няколко години. На Пламен майка му работеше в детска градина. На него родителите му починаха. Ние сме като всички хора – със своите радости и неволи.

Снимки:

1. Владимир Ангелов–Стъклето

2. Пламен Галев и Ангел Христов

Spread the love

Коментар за: Изповед на ексченгето, съсобственик на “Мега такси”, Вл. Ангелов-Стъклето: Аз съм от бандата на Пламен Галев, дисциплината ни е желязна и сме верни докрай, не бием граждани, шамар нямам право да ударя, искам градът да е чист и зелен, девизът ни е да вършим работата точно, качествено и в срок

  1. Разкошно заглавие, както винаги.

    Кико
    2016/януари/07 at 11:09 AM