Председателят на ловна дружинка Любомир Лумбарски думна трофеен 60-кг вълк, бившият кмет на Дупница Първан Дангов брои 20 лв. за главата му

Filed under: Дупница,Кюстендил,Перник |

 

02-01-04

Председателят на ловната дружинка в треклянското село Уши Любомир Лумбарски гръмна 4-ти вълк. За улова Лумбарски получи премия от 50 лв., а бившият кмет на Дупница, който е страстен ловец, му брои 20 лв. за главата. „Откупих главата на вълка за трофей. Ще я препарирам, досега не съм убивал вълк и като всеки ловец, много исках да имам подобен трофей. Вълците са изключително хитри животни и за всеки ловец е чест да има подобен улов. Екземплярът е страхотен, на 7 години”, обясни Дангов.

248-01-08 Първан Дангов

Лумбарски също е много доволен. „Хищникът е направо трофеен, излезе малко над 60 килограма. Беше много красив. Не на всеки ловец се случва да отсреля вълк, тъй като е много хитро животно. Трябва да имаш търпение, да чакаш, дори да не дишаш. Той съсипа една дъбова гора, много го дебнех и като мина на една хубава просека – с два патрона и там остана”, разказа Лумбарски, който е пенсионер.

Той не пуска оръжието повече от 24 години. „По-рано имахме и неприятен инцидент, ловец се простреля, но какво да се прави, това е бойно поле, случва се, битка е, не е „Арена Армеец“, отсича пенсионерът.

Веднага след празниците слуката отново дошла. Авджиите от дружинката отсреляли пет прасета и един глиган. „Глиганът излезе в местността Славчето, дето се правеха едно време международните събори на границата със Сърбия. 4-5 кучета го залаяха, подбрахме го, откарахме го на пусия, четирима перничани го стреляха, после един кюстендилец го довърши. Абе тръпката е страшна, направо уникална. Има едно стихотворение, което казва, че когато войната свърши за един мъж, предстои ловът. Препоръчвам ви да го прочетете. Много е силно“, заяви Лумбарски.

Иначе премията за трофейния вълк от 50 лева получил от Сдружение ловно-рибарско дружество „Елен“. „Главата на вълка я хареса бившият кмет на Дупница Първан Дангов, а кожата я взеха едни момчета от Жабокрът, не знам какво ще я правят. Или за кукерски маски, или ще я ощавят за декорация на механи, много е красиво“, обясни запаленият ловджия. Навремето го запалил вуйчо му, но у него не липсвал и меракът. „Преди демокрацията не се ставаше лесно ловец, аз имам италианска пушка. Скъпо излиза да си ловец, даже много. Но тръпката е по-важна. Не че ще те нахрани това месо, дето го отрелваме. Ние даже повече отнасяме на лов, отколкото да върнем. Туршии, разни други работи, от дома повече се изнася. Присъствам на всички излети, никога няма да се отказвам“, зарича се пенсионерът.

Дружинката си има и ритуал как се разпределя месото. То се дели на 15 дяла – колкото са членовете на дружинката. “Единият се завърта на една страна, другият посочва и казва на кого да се даде. То това е измислено от векове, не е от мен. Сега всеки може да стане ловец, стига да имат средства, пари и мерак“, обяснява Лумбарски.

Снимките

1 Любомир Лумбарски с вълка

2 Първан Дангов

Spread the love