Затвор до 15 г. грози ракиeния убиец от Якоруда Тайфи Мекльов, разследващите: Той е произвеждал отровната напитка

Filed under: Благоевград,Гоце Делчев |

Оцелелите: Лечението в благоевградската болница ни излезе по 1600 лв., нямаме пари

03-04-02 Тайфи

Полицията е на финала на разследването по случая с масовата смърт от отровна ракия в Якоруда. Към момента разследващите са категорични, че освен че е продавал ракията, Тайфи Мекльов дори я е и произвеждал. Ако това обаче бъде на 100% доказано, всички негови опити да прехвърли отговорността, че я взел от един от издъхналите 5-има мъже, ще ударят на камък, твърдят от полицията. Оцелелите мъже, които преди два дни бяха изписани от болницата в Благоевград, бяха разпитвани до късно през изминалата вечер. При разпитите хората разказали, че на безценица купували от Тайфи ракия, и то не за първи път.

03-04-02 888.jpeg

„Бизнесът“ му се разраствал сред ромите в Якоруда. Давал ракията на 2-4 лева”, заявили те. Ще искаме обезщетение, не можем да си платим сметката в болницата, казват още пострадалите. „Сметката ни в болницата е 1600 лева, няма откъде да вземем парите”, категорични са те. Повечето от тях дори признали, че са виждали как продавачът на отровния алкохол е получавал доставка на туби със спирт от бял пикап и подозират, че от това се прави отровната ракия. Анализът на продаваната течност доказа наличието на метилов алкохол, овкусители и оцветители.

Ако вината на Тайфи бъде доказана, той ще остане дълги години в затвора за петорната смърт на своите съграждани. По закон подобно наказание е лишаване от свобода в срок от 3 до 15 години. В Якоруда местните не искат и да чуят за него, тихото и спокойно иначе градче е настръхнало срещу Тайфи, особено след опита му да прехвърли отговорността върху едно от загиналите момчета. В момента в Якоруда събират пари за курбан на загиналите, семействата им ще бъдат подпомогнати.

Припомняме, че петима млади мъже от Якоруда починаха навръх Стефановден след отравяне от метилов алкохол по време на свинска сватба в града. Трагедията потресе жителите на малкото градче, които буквално изпаднаха в шок и ужас от станалото. Драмата разтърси из основи всички – мохамедани и българи, дни наред вече се молят за душите на покойните мъже на възраст между 30 и 38 години. По думите на очевидци пострадалите са от две компании и са консумирали ракия менте, произведена от един и същи човек, докато клали прасето на свой приятел.

Снимките:

1 Тайфи Мекльов

2 Оцелелите от ракията убиец вече са по домовете си в Якоруда

 

Spread the love