Студентът Любомир Янев надви 20 смелчаци след зверска борба за кръста в Симитли, с кмета Апостолов поведоха мъжкото хоро

Filed under: Актуално от днес,Благоевград |

 

 Ученикът Божидар Божинов извади светинята от шадравана в Крупник, именякът Йордан Чифлигарски пребори 15 храбреци в Черниче, строителят Кирил Чорбаджийски победи в Полена

04-08-01-simitli11

22-годишният Любомир Янев от Симитли извади кръста на Йордановден от водите на река Струма. Младото момче пребори над 20 момчета и мъже в студените води на Струма. Отец Спас отслужи богоявленската служба в град Симитли, а ритуалът по освещаване на водата по традиция е на брега на река Струма. Свещеникът благослови всички смелчаци, решили да нагазят в ледените води на Струма навръх Йордановден, малко преди да започне търсенето на кръста във водата. Борбата за кръста бе голяма, като отец Спас 3 пъти излъга смелчаците, като хвърляше само цветята, а кръстът оставаше в ръцете му, така той ги накара да се потопят във водата за по-дълго, за да са много здрави. По традиция кметът на общината Апостол Апостолов дари късметлията Любомир със златен кръст и синджир. Двамата поведоха и мъжкото хоро на Йордановден край огъня на брега на реката.

04-08-01-simitli2
Всички момчета, които се бориха за кръста, с голяма радост поздравиха Любомир, който от няколко години се опитва да улови кръста в Симитли.
Той е студент и междувременно работи. След като много от наблюдаващите дойдоха да го поздравят, той пожела на всички мирна и много късметлийска година.

04-08-01-simitli3
В община Симитли най-напред хвърлиха богоявленския кръст в село Крупник. 17-годишният Божидар Божинов се пребори за светинята и първи хвана разпятието във водите на шадравана в центъра на селището. Богоявленски водосвет бе отслужен от отец Величко. Освещаването на водата стана в шадравана.

Десетина млади момчета се бореха за кръста. Божидар Божинов го извади от осветените води, а отец Величко го благослови за здраве и късмет.

Богоявленският ритуал в симитлийското село се премести във фонтана пред църквата след неприятен инцидент. Преди време местните хора правили вир в река Струма край съседното село Черниче. Преди години обаче загубили кръста и едва спасили и човек от замръзване. Тогава църковното настоятелство в Крупник решило да се извършва ритуалът в шадравана.

21-годишният Йордан Чифлигарски навръх имения си ден улови кръста в Черниче. Отец Спас отслужи тържествена литургия и след това хвърли светинята във водите на река Сушица. 15 храбреци се бориха за кръста, но късметът се усмихна на именяка Йордан, който работи в „Агромах”. Над 200 човека от селото наблюдаваха с интерес ритуала, като впечатление направи коректното и колегиално отношение на участниците един към друг.

32-годишният Кирил Чорбаджийски извади кръста от водите на река Сушица в симитлийското село Полена. Късметлията работи като строител. Отец Бисер хвърли кръста в ледените и буйни води на реката, а десетина смелчаци се бориха за светинята. Десетки от селото се събраха, за да проследят ритуала по хвърлянето на кръста на Йордановден.

 

Снимките:

1  Любомир Янев и кметът Апостол Апостолов поведоха мъжкото хоро.

2  Йордан Чифлигарски пребори 15 храбреци за светинята в Черниче.

3    15 храбреци се хвърлиха за кръста в Черниче.

Spread the love