Каракачанов: Местан настъпи не руска, а турска мина, ще изпълнява политиката на Анкара; Осман Октай: Пеевски е заплашвал Местан

Filed under: България |

Karakachanov

Политици коментираха дългоочакваната пресконференция на Лютви Местан, който обяви, че остава в политиката и няма да напусне парламента.

„Настъпих руска мина, но няма да се уплаша“, категоричен бе той, макар засега да не направи заявка за нова партия.

„Лютви Местан потвърди това, което десницата у нас говори от години: Институциите ни са в разпад, националната ни сигурност е в ръцете на мафия, заложник на чужд геополитически конфликт. Реалната власт в България е в ръцете на Доган и Пеевски, икономическата мощ – също“, написа лидерът на ДСБ Радан Кънев във Фейсбук.

 

Каракачанов: Ще изпълнява политиката на Анкара

 

Изводите от пресконференцията на Лютви Местан са ясни – той върви към създаването на нова партия, заяви пък зам.-председателят на НС и съпредседател на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов пред „Фокус“.

„Въпреки че той говори за евроатлантически ценности и либерални идеи, от обяснението защо е бил изгонен от ДПС, става ясно всъщност накъде ще тръгне новата му политическа дейност. Ще си сложи едни либерални одежди, но в същото ще изпълнява от близко политиката на Анкара“, каза лидерът на ВМРО, според когото Местан не е настъпил руска, а турска „мина“.

По думите на Каракачанов гафът на вече бившия лидер на ДПС не е свързан с някакви велико либерални идеи, даже той единствен в Европа е излязъл и защитил Турция, която свалила абсолютно незаконно руски изтребител на територията на Сирия.

 

Симеонов: ДПС е в упадък

 

Ясно е, че нещата отиват към втора партия, която ще бъде на псевдоетническа основа, каза и другият съпредседател на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

„ДПС е партия в упадък. ДПС няма друг път освен да изчезне от политическата карта. Няма никакъв шанс управлението да бъде разклатено от каквото и да е било действие на опозицията. ДПС може да се разцепи на 22 части, но това не може да повлияе на стабилността“, категоричен лидерът на НФСБ.

 

Петков: Намесата на Русия е неубедителна

 

С пресконференцията си Лютви Местан направи една заявка за свой активен политически сезон, във всички случаи ще бъдем свидетели и на ускорена динамика на развитие в ДПС, коментира пък зам.-председателят на АБВ Румен Петков.

„Първо – г-н Местан задава повече въпроси, отколкото дава отговори. Второ – едно много категорично обвързване с Турция, изведено като един от пробивите му като председател не мисля, че това е най-важното за неговото председателство. Трето – от нищо непродиктувана антируска позиция и обвързването на Русия със събитията в ДПС, което честно казано намирам за несериозно и неубедително”, коментира Петков.

 

Карадайъ в Разград: Лидерът на ДПС винаги е бил Ахмед Доган

 

На пресконференция в Разград временното ръководство на ДПС даде индиректен отговор на изявленията на Лютви Местан като подчерта, че лидерите се раждат.

„Учудвам се, че Лютви Местан чак сега е разбрал, че не е лидер на партията“, заяви на пресконференция в Разград един от тримата временни съпредседатели на ДПС Мустафа Карадайъ, пише razgrad.topnovini.bg.

„Лидерите се раждат. Основател, идеолог и лидер на ДПС е д-р Ахмед Доган. А Местан, както той самия каза, е посочен за председател на партията. Председатели на партията може да има много, но лидерите не се назначават“, каза още той. И допълни, че явно Местан се е вживявал и в други роли, освен да се прави на пронатовец.

„Той твърди, че е настъпил мина. За да я настъпи, явно сапьорите или съветниците, чрез които се опитваше да подмени легитимните колективни органи на партията, не са били добри“, каза още Мустафа Карадайъ.

 

Октай: Пеевски е заплашвал Местан

 

Лютви Местан не оправда катарзиса, който очаквахме всички от него. Той беше много уплашен. Това каза пред Фрог нюз бившият зам.-председател на ДПС Осман Октай.

Очаквах, че с неговия медиен опит, ще излезе от ролята на пионка и подставено лице. Местан изпусна шанса си да разбие на пух и прах етно-политико-олигархичен-сталинистки модел. Само го констатира и потвърди, че съществува. Това, обаче е обществено известен факт. Ние, основателите на ДПС, го повтаряме от 15 години. Местан прие да бъде назначен за пионка. Самият факт, че не говореше конкретни неща за това кой и как употребява този олигархичен модел, показва, неговата зависимост през последните три години, и страха от тези зависимости, уточни Октай.

По думите му, когато е отишъл в турското посолство, Местан се страхувал, представяйки си това, което се случи с Ахмед Доган преди три години, когато НСО се оттегли от конференцията на ДПС и Октай Енимехмедов го нападна с газов пистолет. След това си представя и смъртта на Ахмед Емин в коридорите на най-охранявания обект в държавата-Сараите. Той искаше всички журналисти да разберат, че някой му е звънял през цялото време и вие да се досетите КОЙ е той. За това се страхуваше да спомене името на Пеевски. Реално през цялото време е бил заплашван именно от него, допълни той.

Октай отбеляза: Лютви Местан повече говори за Ахмед Доган, отколкото за Пеевски. Това показва, че страхът от този модел е голям. Бившият председател на ДПС трябваше да постигне две цели. В този катарзис не трябваше да говори за евроатлантизма, а да спечели публиката на своя страна, като покаже конкретни факти за мафиотския олигархичен модел, на който е сложен от Доган като пионка. Ако беше казал конкретни неща за този модел, той щеше да спечели медиите, които нямат нищо общо с мафиотския модел.

 

Снимка:

Красимир Каракачанов

Spread the love