28-годишният строител Любен Занин се добра до светинята в Рила след „битка” с 20 души, целият град начело с кмета Кабзималски се стече на реката

Filed under: Актуално от днес,Рила |

 

05-05-01 РИЛА

Любен Занин улови кръста на Богоявление в гр. Рила. Късметлията е 28-годишен, работи като строител и вече няколко години поред се хвърля в река Рилска за светинята, заедно със свои приятели и съседи от Старата махала на Рила, разказаха хора от планинското градче.

05-05-01 РИЛА-1

20-ина смелчаци се бориха за Христовия символ в реката, чиито води преди това осветиха местните свещеници отец Пламен Костадинов и отец Стефан Костов. Двамата поведоха литийното шествие от храма „Св. Николай Мирликийски Чудотворец”, където отслужиха тържествената литургия за празника. Обичайно в литургията участва черковният хор с ръководител Ваня Николова. Изпълнението им звучеше като камбанен звън. Хористите и ръководителката са страхотни. Без тях Йордановден нямаше да е така тържествен, коментират рилчани.

„Целият град се стече на реката. Празникът беше много хубав. От общината начело с кмета Георги Кабзималски беше направена необходимата организация. Районът, в който се хвърля кръстът, беше обезопасен с въжета, а движението – спряно. Много хубаво е, че общината и църквата работят в синхрон като институции. Още повече че тук не останаха много действащи институции”, коментира пиарът на кметството Мариана Костова.

Снимките:

Моменти от богоявленския ритуал в Рила

 

Spread the love