Бедните в Кюстендил искат олио и ориз в 14-килограмовите пакети с хранителна помощ, Ани Методиева: Не съм доволна

Filed under: Кюстендил |

Digimax A50 / KENOX Q2

 

 

“За четвърти път получавам хранителни помощи, но хич не съм доволна. Трябваше да ни дадат олио, захар ориз. Аз имам малко дете, а в пакетите липсват основни неща за прехрана. В минали години имаше по 5 литра олио, 5 кила захар“, коментира по повод 14-килограмовите пакети с хранителни помощи на БЧК Ани Методиева от ромския квартал „Изток“ в Кюстендил.

Digimax A50 / KENOX Q2

„Малко ни е далече, трябва да хващаме такси, сега за да дойдем, сме вървели 6-7 километра“, добавя ромката. Бойко Стоянов също иска в пакетите да има олио и захар, като социално слаб той получава подобен вид помощ за трети път. „Други години даваха повече неща. Добре са продукти. Но какво дават, човек не трябва да се отказва. Олиото обаче ни е много необходимо. Вкъщи има кой да ми готви, аз мога някои работи и сам дас си правя. Основно пържени неща – яйца, картофи. За ромската Нова година ще сложа на трапезата каквото е дал Господ“, коментира Бойко Стоянов. „Друг път да се помисли да ни дават продуктите по-наблизо“, споделя Бойко. Пенсионерката Цветанка Миланова за първи път получава помощ. „Доволна съм, че хората са ми дали. И лещата е добре. Ще ми стигне до есента, аз получавам пенсия от 230 лева всичко, но какво да правя. С брашното ще си направя мекици, баници не мога да меся, тъй като съм с инсулт от 6 години. Сама съм, много обичам мекици, а и стават много бързо“, казва Цветанка Миланова.

Digimax A50 / KENOX Q2

От Българския червен кръст раздават хранителен пакет, който съдържа общо 13.6 килограма продукти – 5 кг брашно, 3 кг леща, 3 кг спагети, 1,6 кг компот и 1 конфитюр. „Качеството е гарантирано, раздаваме продуктите в присъствието на представител на Агенцията по безопасност на храните, има и сертификат“, казва д-р Емилия Кацарска – директор на БЧК, която лично разпределяше помощта.

В Кюстендил раздаването на продуктите ще продължи до 18 януари включително. Хранителните продукти се предоставят, след като жителите на Кюстендил предоставят необходимите документи. Пълномощното, което представят, и личната карта на одобреното лице е в свободен текст и подпис. Паралелно с раздаването на хранителните продукти от червенокръстката организация предостяват и анкетни листове, където кюстендилци описват впечатленията си от помощта. На територията на Кюстендилска област общо 6820 жители имат право на хранителните пакети.

 

Снимките

1  Ани Методиева

2  Бойко Стоянов

3 Д-р Емилия Кацарска – директор БЧК

 

 

Spread the love