83 минути акушерката Емилия Ковачева от Самоков удряла с шише и душила бебето Никол

Filed under: Актуално от днес,Самоков |

Адвокат Владислав Янев: Човек и чорапи да кърпи по 24 часа, ще се побърка, детето е изпускано при някои от другите смени

 08-04-01 Емилия

В продължение на 83 минути в нощта срещу 18 април 2014 г. 41-годишната акушерка в болница “Софиямед” Емилия Ковачева удряла с ръце и стъклено шише за хранене, душила и притискала към леглото бебенцето Никол, което тогава е едва на 4 дни. Малтретирането на момиченцето започнало в стаята за новородени в 1,49 и продължило до 3,12 ч. “Стореното от нея е особено жестоко, коравосърдечно, впечатлява с ярост и садизъм, и то от човек с медицинска професия.”

08-04-01 3

Това е заключението на прокурора от Софийската градска прокуратура Николай Христов, който в края на миналата година внесе обвинителния акт в съда. Акушерката от Самоков, чиято необяснима постъпка шокира цялата страна през пролетта на миналата година, ще се изправи пред петчленен съдебен състав на СГС с председател Владимир Астарджиев на 21 януари. Тя е обвинена в опит за убийство на дете в безпомощно състояние. Според прокуратурата деянието й е довършено, но пеленачето не е умряло само заради бързата намеса на лекарите от болница “Токуда”. В 7 ч на 18 април в отделението по акушерство и гинекология в “Софиямед” започвал един нормален ден – дежурната акушерка от нощната смяна Емилия Ковачева откарала бебетата по стаите на майките им за кърмене.

05-04-01 Владислав Янев copy

Не било отнесено само едно момиченце, родено на 14 април в 10,04 ч здраво и доносено – 3,230 грама и 52 сантиметра. Притеснена, майката на детето Станислава Димитрова попитала какво става и защо не го носят. „Затова трябва да се пече на лампа и да се прелее кръв”, отвърнала акушерката. Ковачева я уверила, че ще извика дежурния педиатър, който щял да прегледа детето и ако е нужно, да назначи лечение. Часове по-късно на майката й казали, че момиченцето, което предния ден било съвсем здраво, няма да бъде изписано, защото се нуждаело от медицински грижи. На очната ставка в полицията на 23 април Станислава разпознала Ковачева като акушерката, която първа й съобщила за “жълтеницата” на детето и на която вечерта на 17 април предала момиченцето. Младата жена постъпила в болницата за планово раждане на 13 април. Родила следващата сутрин. На 15, 16 и 17 април детето било отнасяно при нея, а и през цялото време жената имала достъп до момиченцето си. Вечерта на 17 април при тях на свиждане бил и бащата Румен Димитров. Двамата прекарали известно време с Никол, след което Станислава откарала с креватчето детето при дежурната акушерка Емилия Ковачева за смяна на памперсите. Сутринта, както обещала на майката, Ковачева повикала дежурния педиатър д-р Николина Попова. Тя не прегледала пеленачето, но назначила кръвни проби, които били в нормата. В 7,30 ч нощната смяна, в която била и Ковачева, си тръгнала. Педиатърът от новата д-р Анелия Маждракова забелязала, че детето е доста бледо, плачело, било неспокойно. Тя назначила второ изследване, което показало, че момиченцето е с много нисък хемоглобин, а това значело тежка анемия. Затова било решено да му се прелее кръв. Около 18,30-19 ч д-р Маждракова зебелязала, че момиченцето има оток на лявото око. В 19,30 ч приключила и нейната смяна и за нощно дежурство застъпила д-р Виолета Димитрова. Тя отново прегледала детето, защото то постоянно плачело, било много бледо и стенело болезнено, имало оток на клепачите и главата и не можело да движи пръстчетата на ръцете си. Заключението на лекарката било мозъчен кръвоизлив. Тя се обадила за помощ в болница “Токуда”, която поемала спешните случаи от “Софиямед”. Около 20 ч в кувьоз с линейка момиченцето било откарано в болницата. Състоянието му било изключително тежко – пъшкало, стенело, трудно дишало. На двете лекарки, които го приели, им направило впечатление, че главата му е неестествено отекла, а температурата му е 38 градуса. На момиченцето била направена рентгенова снимка, която показала счупване на дясната кост на главата.

Спешно била извършена консултация с началника на отделението по неонатология в “Токуда” д-р Радка Масларова и се решило детето да бъде прегледано на скенер. Изследването показало много кръвоизливи и мозъчен оток. Лекарите започнали лечение с антибиотици срещу анемията и отока. В следващите часове медиците овладели анемията, но при всеки допир до главичката момиченцето стенело. Счупването на коста било вдясно, а многото кръвоизливи били вляво, което показвало, че момиченцето било удряно от двете страни на главичката, върху сънната му артерия имало кръвоизлив, което пък говорело за душене. На 21 април била свикана лекарска комисия с различни специалисти. Заключението на доц. Галина Недялкова било категорично – при Никол се наблюдавал синдромът на малтретираното дете. Ръководството на “Токуда” решило да съобщи в полицията и на шефовете на “Софиямед”.

Била поставена задача на айти специалиста на “Софиямед” Симеон Карамитев. Той трябвало да прегледа записите от камерите от раждането на момиченцето до изпращането му в “Токуда”. Той изтеглил записа от камерите в стаята за новородени деца и се заел с поставената задача. Докато гледал записа от нощта на 17 срещу 18 април, видял как Ковачева удряла, душила с ръце и притискала Никол към креватчето. Записите били предадени на ръководството на болницата, както и на създадената комисия, които ги гледали. На 23 април Ковачева била задържана в дома си в Самоков. Вестта за пребитото пеленаче разбуни духовете. Във фейсбук бе създадена страница “Доживотна присъда за Емилия Ковачева”. В момента акушерката е под домашен арест. Тя бе пусната вкъщи заради изключително тежката депресия, в която изпаднала зад решетките. След като Софийската градска прокуратура обвинява Емилия Ковачева, от отделениетао за новородени в “Софиямед“ са иззети записите от камерите от 11 март до 19 април 2015 г. Експертизата става готова на 19 август, след като са изгледани десетки часове записи. Тя показва, че акушерката, която постъпва на работа в “Софиямед” на 7 март 2014 г., удряла, блъскала и притискала още 4 бебета. Това ставало по време на дежурствата й на 17 срещу 18 март, на 24 срещу 25 март, на 15 срещу 16 април и на 17 срещу 18 април. Бити са още четири бебета, като материалите за тези случаи са изпратени в Софийската районна прокуратура.

– Адвокат Янев, как се чувства клиентката Ви Емилия Ковачева?

– Съсипана. При нея всичко е обърнато наопаки. Един нормален, пълноценен човек, който е работил, грижил се е за близки, за семейство, бил е свободен… и изведнъж животът му е съсипан.

– Запознахте ли се с всички доказателства срещу нея?

– Не. Най-важните доказателства – прословутите записи, ги крият от мен. Подадох жалба до главния прокурор срещу изтичането им в интернет. Тя бе прехвърлена в Софийската градска прокуратура, а до момента оттам нищо не са направили, а в интернет се тиражират призиви за линч. Въпреки че имам право да получа записите, те казват, че били запечатани в плик. Както са ги запечатали, така ще ги разпечатат. Целта е явно да се ограничи правото на защита и Ковачева обезателно да бъде осъдена, както натискат медиите и обществото. Имам право и да ги дам на експерти за частна експертиза и те да кажат дали са манипулирани.

– Съдът какво може да направи на 21 януари, когато тръгне делото и Вие се оплачете, че не сте видели записите?

– Направил съм възражения пред съда, че не ми се дават. Съдията, като види, че това е факт, трябва да върне делото за доразследване. Само че той не го връща, а го насрочва, което показва, че натискът дава резултати.

– Вашите опасения са, че присъдата може да бъде предрешена?

– Присъдата беше предрешена. Държаха Ковачева в затвора и под домашен арест, а трябваше да я пуснат срещу подписка. Толкова престъпления бяха извършени от убийци и ги пускаха под гаранция, а нея я държаха затворена. Другото, което е пълна лъжа, е, че от алчност искала да работи като роб. Тя има един законен трудов договор с определено работно време, но от болница “Софиямед” е изготвен допълнителен граждански договор в противоречие с Кодекса на труда. Не го е писала Ковачева. Той й е натрапен да го подпише, но е подписан само от ръководството на болницата. Втората лъжа е, че тя сама си определяла графиците за дежурства. Под тези графици има подписи на трима души – главната акушерка, завеждащия отделението и шефа на болницата. В лъжите срещу Ковачева стигнаха дотам да твърдят, че едната от двете й дъщерички, която е студентка по микробиология в Софийския университет, била наркоманка и отишла в чужбина да се лекува. Освен това как се преценява, че един човек е психически здрав, след като работи 24 часа. Чорапи да кърпите по 24 часа, ще припаднете или ще се побъркате.

– Това, което прави впечатление, е, че тя е роботила и предишната нощ – на 16 срещу 17 април 2015 г.

– Работила е, защото, ако не работи, ще я изгонят. Но най-важното – всеки нормален човек си е удрял главата и знае, че цицината излиза за няма и 10 минути. Може ли да си представите, че ако тя е счупила черепа на детето, няма да има следи.

– Смятате, че детето е изпуснато при някои от другите смени?

– Разбира се, че е изпуснато, но от пет камери в пет помещения нарочно се изземват записите само от една камера от едно помещение. От нея не се взима целият период от време от смяната на Ковачева до предаването на бебето в “Токуда”, а се изрязва само периодът, в който тя е на работа.

Снимките

1 Емилия Ковачка

2 Семесйвото на бебето Никол

3 Владислав Янев

 

 

Spread the love