Задържаха руски шеф на затвор, продал 50 км от шосе

Filed under: Свят |

Put-komi

Руските власти са задържали високопоставен служител в системата на затворите по подозрение за кражба на 50-километрова отсечка от публично шосе, съобщават разследващи, цитирани от „Франс прес”.

Александър Протопопов ръководил демонтирането на бетонна магистрала и разпродажбата на бетонните плочи като шеф на затворите в северния район Коми, уточняват руските разследващи.

Пътят, който бил изграден от над 7000 стоманобетонни плочи, бил „демонтирван и извозван” в продължение на повече от година, между 2014 и 2015 г.

Бетонните плочи са били впоследствие използвани от търговско дружество, което също ги продало.

Протопопов, който е действащ заместник-началник на системата от затвори в Русия, отговаря по обвинения за незаконно присвояване на държавна собственост, възползвайки се от служебното си положение, което би могло да му струва 10 години зад решетките.

Докато оглавявал затворническата служба в Коми от 2010 до 2015 г., Протопопов е печелил награди, включително медал за създаване на „духовно единство”. Според разследващите схемата е струвала на Руската федерация над 6 млн. рубли (73 хил. евро). Пътното строителство е един от най-корумпираните сектори в Русия.

Spread the love