Нови работни места в Дупница! 32-ма специалисти ще помагат безплатно на деца с увреждания и родители в Дупница, с 800 000 лв. семейният център продължава да функционира

Filed under: Актуално от днес,Дупница |

08-08-01  P1380247

Специалисти ще помагат безплатно на деца и родители, съобщи гл. специалист „Социални дейности и здравеопазване” при община Дупница Нина Александрова на пресконференция на кмета Методи Чимев и зам.-кмета Олга Китанова. Общината ще предоставя новите социални услуги за ранно детско развитие благодарение на проект на стойност 800 000 лв., защитен пред Министерството на труда и социалната политика (МТСП). Така ще продължат дейностите по проекта за социално включване на деца, който бе финансиран от Световната банка и приключи 31 декември миналата година. В изградения по приключилия проект Център за ранна интервенция на уврежданията ще бъдат назначени 32-ма специалисти. Това са педиатри, социални работници, педагог, специален педагог, стоматолог, гинеколог, акушерка, психолози, медиатори, детегледачки, медицински сестри, рехабилитатори. Нает ще бъде и ръководител на екипа. В края на април или началото на май ще бъдат обявени условията и критериите за участие в конкурса за тези позиции. Специалистите ще консултират родители с цел справяне с проблема на деца с увреждания и предотвратяване настаняването им в институции. Родителите ще получават и безплатни юридически услуги, предстои и разкриване на занималня за деца до 3-годишна възраст. Рехабилитатор ще провежда лечебна физкултура срещу гръбначните изкривявания с децата до 7 г. в детски и училища. „След приключването на стария проект и постигнатите резултати от всички 66 общини в страната ние сме с второто по големина финансиране след София. Това е една отлична оценка за работата ни по изминалия проект и предоставените услуги”, коментира Нина Александрова. Тя отбеляза още, че за детските занимални в т.нар. семеен център вече са закупени матраци, чаршафи и завивки.

„Проектът е изключително важен и необходимостта от продължаването му е очевидна. По време на първата част на проекта – от септември 2014-а до края на миналата година, са предоставени услуги на 200 деца и техните семейства. През профилактични прегледи са минали 1448 деца. Услугата се ползва изключително рационално”, подчерта кметът Чимев. Проектът е за 24 месеца, след това финансирането ще поеме държавата.

Снимката:

Проектът е изключително важен за общината, подчертаха кметът Методи Чимев и експертът Нина Александрова.

 

Spread the love