Хванаха Местан в лъжа за секретни документи

Filed under: България |

Изгоненият от ДПС депутат е получил достъп до държавни тайни

09-12-04 -Mestan

Парламентът хвана в лъжа изгонения от ДПС депутат Лютви Местан. Справка от Народното събрание, с която в. „Стандарт“ разполага, показва, че Местан е искал и е получавал достъп до секретна информация. На практика изключеният от партията беше уличен с официални документи в лъжа.

„При направена проверка в регистратурата за национална класифицирана информация на НС се установи, че през 2015 г. Лютви Местан се е запознал с 1 бр. класифициран документ, за което се е подписал на контролния лист, с 4 бр. класифицирани документа във връзка с участие в Консултативния съвет по национална сигурност на 14.11.2015 г. (документите са върнати на Президентството и Държавна агенция „Разузнаване“) и е участвал в едно закрито пленарно заседание“, става ясно от отговор на главния секретар на парламента Иван Славчов.

Само преди две седмици Лютви Местан твърдеше друго. На честванията, посветени на възродителния процес в село Могиляне на 26 декември, той бе попитан дали е отнесъл в турското посолство документи, съдържащи класифицирана информация. Според различни публикации става въпрос за договора за ремонт на родните изтребители, сключен с полската страна. Тогава Местан коментира, че не е вярно и не е изнасял секретни документи от Народното събрание.

От Народното събрание отказаха да разкрият от каква точно информация се е интересувал народният представител, като се позоваха на чл. 34 от Закона за защита на класифицираната информация.

 

Снимка:

Лютви Местан

Spread the love