40 безработни младежи стават помощници на кметовете в Кюстендилско

Filed under: Кюстендил |

Селските първенци стягат техниката за зимата, кметът Петър Паунов предупреди да не бъдат оставяни гладни и замръзнали хора по паланките

06-01-  kmetove

След като честити новата година на първото съвещание на селските първенци в Кюстендил, кметът Петър Паунов предупреди да не допускат сега при очаквания снеговалеж по селата да има замръзнали и оставени без храна от първа необходимост самотни и възрастни хора. В началото на срещата кметовете бяха запознати от представители на общинската администрация какви са им задълженията при евентуално продължителен снеговалеж, като за целта им бяха дадени телефони за връзка при необходимост да търсят съдействат за помощ.

Digimax A50 / KENOX Q2

Digimax A50 / KENOX Q2

„Обявено беше началото на програмата за заетост за младежи до 29 години, които са трайно безработни и ще бъдат в помощ на селските кметове. 40 са бройките, определени за населените места, като бяха съобщени имената, предоставени от Бюрото по труда. Ангажираните младежи ще получат договори за 6 месеца с минималната работна заплата от 420 лева.Те ще бъдат в помощ на кметовете и ще извършват дейностите, които са необходими“, коментира кметът на село Горна Гращица, Румен Чучков.

„Много от младежите в програмата са висшисти и има опасения дали ще се съгласят да работят, но не би трябвало да има откази“, добави Чучков. ”Служители от социалния патронаж ни информираха, че се подновява програмата “Топъл обяд”, за целта по места трябва да бъдат издирени такива хора, право на услугата имат социално слаби лица, получавали енергийно-отоплителни помощи. В Горна Гращица има 4-ма жители на селото – реципиенти на ”Топъл обяд”. При нас заедно със селата Долна Гращица и Катрище успешно дълги години работи социалният патронаж”, добави Румен Чучков.

Кметът на село Пиперков чифлик Стефан Котев посочи, че в негова помощ ще има 3-ма безработни младежи, въпреки че по списъка от Бюрото по труда са включени 14 души. „Всяко село имаше определена бройка, ще видим колко хора ще започнат работа. По отношение на социалния патронаж, имаме 15 души за топла храна. При нас успешно работи, разнася се храната ежедневно. Казаха ни как става записването, изобщо ние сме връзката между кандидатите“, добави още Стефан Котев.

Снимки: Първо съвещание на селските кметове в Кюстендил

Стефан Котев – кмет на село Пиперков чифлик

Румен Чучков – кмет на село Горна Гращица

 

Spread the love