Отец Николай търси климатик и килими, за да не измръзнат вярващите в мелнишка черква, десетки нощуват в храма за изцеление

Filed under: Сандански |

 

11-09-02-ме1

Стотици миряни ще бъдат в църквата „Свети Антоний“ в Мелник навръх Антоновден. В нощта срещу храмовия празник в неделя десетки вярващи ще пренощуват в единствения храм в България, който е кръстен на този светец. Ще го направят с надеждата да намерят лек за болките си.

„Заради това се опитвам да осигуря климатик, че да не измръзнат миряните, сред които ще има и много деца. Бизнесмен ми обеща да финансира начинанието. Вътре има печка на твърдо гориво, но само тя не може да сгрее помещението. Търся и килими, за да постелем на пода, че да има къде да полегнат вярващите”, каза отец Николай.

Неврокопският митрополит Серафим е поканен да води тържествената света литургия навръх храмовия празник. Вътре и край църквата всичко е почистено, защото ще е пълно с народ от цялата страна, ще има и чужденци. Всички ще дойдат да търсят изцеление и опрощение. „На този ден се празнува за предпазване от болести. Вярваме, че светецът ще ни помогне, правил го е много пъти“, убедени са поклонници.

„За Мелник това е един от най-големите празници, свети Антоний бди над нас. Той е бил лечител, пази ни не само от болести, но и от бесове“, твърдят местните жители.

Църквата „Свети Антоний Велики“ е една от емблемите на най-малкия ни град Мелник. Затова е и паметник на културата с национално значение.

Снимката: Църквата „Свети Антоний Велики“ е  паметник на културата с национално значение.

 

Spread the love