Бившият журналист Александър Тимев: Гробът и паметникът на революционера Димитър Кознички буренясват в Горна Козница

Filed under: Актуално от днес,Дупница,Кюстендил |

 

14-05-01 Александър Тимев

Гробът и паметникът на революционера Димитър Кознички в Горна Козница тънат в забвение, алармира Александър Тимев. В писмо до „Вяра” бившият журналист от бобовдолското село, който от години живее в София, описва заслугите на съратника на Васил Левски Кознички, който след Освобождението е бил депутат и е заемал отговорни държавни длъжности в Кюстендилско.

14-05-01-2

„Тази година се навършват 165 г. от рождението и 115 г. от смъртта на Димитър Кознички. За голям срам и позор той е напълно забравен от роднините, потомци, от местните и общински власти, от Регионалния исторически музей- Кюстендил. Гробът и паметникът му, които имат историческа и архитектурна значимост, са занемарени, изоставени и буренясали. Оставени са на произвола на природата. Даже част от хубавата кована метална ограда на гроба е открадната. Бунтовнико Кознички, нима заслужаваш такова отношение от потомците за свободата и доброто, за които се бореше през живота си”, казва Тимев. В заключение посочва: „Дано се събуди заспалата съвест на някои от потомците му и на бобовдолските и селски управници, за да направят необходимото за възстановяване на паметника на Кознички”.

Димитър Кознички е роден в Горна Козница през 1850 г. Нямал никакво образование, но благодарение на упоритостта и природната си интелигентност сам се научил много добре да чете и пише. На един от българските празници в селото местен турчин поискал насила Димитър да му отстъпи да води хорото. Кознички отказал и станало сбиване. Нахалният поробител бил здравата набит от Димитър. За да се спаси от преследванията и отмъщението на османските власти, свободолюбивият и буен българин избягал в Цариград. В околностите на турската столица намира работа в един чифлик. Не е известно колко време е живял в Цариград. Установено е, че се е срещал с Васил Левски, но не се знае къде и кога. Възможно е това да се е случило по време на една от обиколките на Дякона по българските земи. Видният наш възрожденец и революционер Стоян Заимов в книгата си „Миналото” споменава, че Апостола определя Димитър Кознички за негов куриер в Югозападна България. Има данни, че той не само изпълнява поръчките на Левски, но и го съпровожда в нашия край. В черните дни на робството Кознички обикаля селищата в югозападните български земи и създава в някои от тях революционни комитети, разказва Александър Тимев. Той пояснява още, че Кознички е участвал дейно в подготовката на Априлското въстание. На 13 февруари, когато руснаците освобождават родното му село, ги посреща и произнася благодарствено слово. След освобождението развива активна обществено-политическа дейност в защита на правата на хората от Дупнишка и Кюстендилска околия. 13 г. е народен представител. Бил е привърженик на Либералната партия. В Народното събрание речите му са се посрещали с интерес от депутатите. Заради необикновената му дарба да говори литературно и съдържателно с особено уважение към него се отнасяли Стефан Стамболов, Димитър Петков, цар Фердинанд и др. политици и държавници. Малко се знае, че през 1894 г. сам издава и редактира в. „Струма”. Много е обичал и подпомагал Горна Козница в нейното стопанско и културно развитие. Умира в Кюстендил през 1900 г. едва на 50 г. В завещанието си моли семейството си да бъде погребан в своето родно село. Тленните му останки от Кюстендил до Горна Козница са изпратени с голяма скръб от жителите на селищата в Разметаница. На погребението присъстват представители от Народното събрание и местните държавни и обществени власти, припомня Тимев.

Снимката:

1 Александър Тимев

2 Гробът и паметникът на Димитър Кознички са забравени.

 

 

Spread the love