От Лондон: Путин вероятно е одобрил убийството на Литвиненко

Filed under: Свят |

 

Руското външно министерство разкритикува „преследващото политически цели“ разследване и липсата на прозрачност в него

15-13-01-Litvinenko

Руският президент Владимир Путин вероятно е одобрил убийството на опозиционера Александър Литвиненко, заяви британски съдия. Вчера бяха оповестени заключенията от общественото разследване за смъртта на бившия шпионин от КГБ, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

„Операцията на руската Федерална служба за сигурност (ФСС, новото име на КГБ) вероятно е била одобрена от Патрушев (бившия шеф на ФСС Николай Патрушев), както и от президента Путин“, посочи съдия Робърт Оуен в заключенията си.

43-годишният Литвиненко почина от отравяне с радиоактивен полоний в края на ноември 2006 г., три седмици след среща на чай в лондонския хотел „Милениум“ с двама бивши руски агенти – Андрей Луговой, който днес е депутат от националистическа партия, и бизнесмена Дмитрий Ковтун.

„Сигурен съм, че Луговой и Ковтун са сложили полоний 210 в чая на 1 ноември 2006 г. Сигурен съм, че са го направили с намерение да отровят Литвиненко“, посочва съдия Оуен.

Според него смъртоносната доза от 1 ноември е била предшествана от първа, по-слаба доза, дадена на Литвиненко на 16 октомври. „Доказателствата, които представям, ясно установяват отговорността на руската държава за смъртта на Литвиненко“, допълва съдията.

Кремъл винаги е отричал да има отношение към случая. На смъртния си одър обаче Александър Литвиненко каза на детективите, че самият Владимир Путин е разпоредил убийството му, отбелязва Ройтерс. Луговой отрече да е отровил Литвиненко и нарече „абсурдни“ обвиненията на британското правосъдие.

„Резултатите от разследването за пореден път свидетелстват за антируската позиция и тесногръдието на Лондон, заяви пред агенция „Интерфакс” депутатът.

Руското външно министерство разкритикува „преследващото политически цели“ разследване и липсата на прозрачност в него. Няма никакви причини да очакваме заключителният доклад от това политически ориентирано разследване, при което липсва каквато и да било прозрачност, да е обективно и безпристрастно, заяви в комюнике говорителката на министерството Мария Захарова.

След огласяването на доклада от разследването вдовицата на Литвиненко поиска санкции срещу Русия и президента Путин.  „Настоявам да се наложат икономически санкции и забрана за достъп срещу Патрушев и Путин“, заяви пред журналисти Марина Литвиненко, цитирана от АФП.

Изводите, че агенти на руската държава са отговорни за смъртта на дисидента се появяват в момент, когато Великобритания работи с Москва за справяне с „Ислямска държава“ в Сирия на фона на напрежение заради руските войски в Украйна, пише в. „Индипендънт“.

Смъртта на Литвиненко прати отношенията между Обединеното кралство и Русия в най-ниската им точка за времето след края на Студената война. Литвиненко искаше да изобличи корупцията в руската Федерална служба за сигурност, докато тя се е оглавявала от настоящия президент Путин и водеше кампания за разобличаване на участието на ФСС в серия взривове в жилищни блокове в няколко руски града през 1999 г. Няколко руснаци, които направиха същото, в крайна сметка намериха смъртта си, припомня вестник „Файненшъл таймс“.

 

Снимка:

Александър Литвиненко почина през 2006 г. в лондонска болница, след като беше отровен

 

Spread the love