Лиляна Янкулова празнува бурен 75-и рожден ден на Бабинден в Долна баня, празника откри дъщерята на прочутата акушерка баба Веса – Светла Стоименова

Filed under: Долна баня |

долна баня   IMG_5874 долна баня   IMG_5882

 

Бабинден подобавящо бе отбелязан и в община Долна баня.
Старт на празничните прояви дадоха членовете от Сдружението на хората с увреждания „Венетица“, които се събраха в своя клуб, за да почетат своите баби и прабаби. Тържеството откри заместник-председателката Светла Стоименова, която е дъщеря на всеизвестната в миналото долнобанска акушерка баба Веса, за която в празничния ден се чуха много спомени и добри думи.

долна баня   IMG_5887 долна баня   IMG_5898 долна баня   IMG_5903

И може би най-важното, че за своя дългогодишен професионален живот тя е изродила над 4400 деца, или иначе казано – почти една днешна Долна баня. По стародавна традиция бе извършен ритуалът поливане на медицинската сестра Мария Спиридонова, която е работила дълги години с баба Веса акушерката.
В празничния ден своя 75-и юбилеен рожден ден заедно със своите приятелки отбеляза в клуба Лиляна Янкулова.
Кулминацията на празника бе в заседателната зала на община Долна баня, където по традиция под патронажа на председателката на Общинския съвет Лиляна Драганова се отличават и награждават родените през отминалата година малки долнобанчета.

долна баня   IMG_5912 долна баня  IMG_5927
За 2015 година са се родили 66 деца, като първото е Николай Спасов, а последното – Габриела Герасимова. Радващо е и това, че в общинската администрация през миналата година са се родили три бебета – едно момиче и две момчета.
И тук по традиция бе извършен ритуалът поливане на лекарите, акушерките и медицинските сестри от младите майки, след което бабите се надпреварваха в състезанието по повиване на бебета. Победителка в празничното състезание стана младата баба Верка Велчова.
Финала пък на празничния ден направиха членовете на пенсионерския клуб „Надежда“, които по традиция отбелязаха рождените дни на своите членове през отминалото четвърто тримесечие на годината.
И на своето тържество те почетоха своите баби и внуци, като поляха на дългогодишната акушерка Мария Божилова, след което се веселиха до насита с любими песни, танци и хора.

Spread the love