Опашка за безплатни винетки задръсти социалната служба в Кюстендил, изумени очевидци: Шофьор на S класа за 200 000 лв. с четири 9-ки в номера доведе дядо си за стикер, удряше го

Filed under: Актуално от днес,Кюстендил |

 

Васил Берсински: Карам „Москвич” само за да отида на лекар и да си взема пенсията

 

Digimax A50 / KENOX Q2

Опашка за безплатни винетни стикери се образува пред Дирекцията за социално подпомагане на ул. „Търговска“ в Кюстендил. Хората с увреждания спестяват 100 лева според новата цена на винетката, влязла в сила от тази година. „Трябваше да видите вчера на какво се натъкнахме. Младеж, който караше мерцедес за 200 000 лева с чужда регистрация и четири деветки на номера, паркира точно тук, където е забранено. Водеше дядо с бастунче, човекът нещо се дръпна и той го удари. Може ли такова нещо, да караш такава скъпа кола, а да се стискаш за 100 лева за винетка? Няма ли как тези стикери да се обозначават, че са собственост на инвалид“, възмутено разказа търговски работник срещу Дирекцията за социално подпомагане. „Трябваше да викнем паяка, за да вдигне колата, но ние се изпритеснихме при бойния вид на младежа“, споделя жената.

Digimax A50 / KENOX Q2

Иначе дългата колона от чакащи е заради това, че през януари на много хора им изтича стикерът и те подават пълния набор от документи. „Карам москвич, който използвам, за да дойда на лекар, да си взема пенсията и тук до социални. Сигурно съм останал единственият шофьор на подобна соцкола.

Digimax A50 / KENOX Q2

През лятото си живеем с жената на село, а зимата сме в града“, споделя Васил Берсински. „Тук е много неудобно, от 5-6 години съм клиент. Идвам за транспортни и за винетка. Процедурата не е тромава, но се чака. Подадох си молбата през декември и сега дойдох да си я получа. Карам лада 1500. Условията тук обаче са много лоши, иначе социалните работници са учтиви. Влиза се вътре по един“, обяснява Даниел Петров. За винетката е небходимо да имаш решение на ТЕЛК. „Транспортните ми разходи, които получавам, са 9 лева и 75 ст.“, уточнява Даниел Петров. Фиданка има фиат, който ползва заедно със съпруга си. „И двамата сме инвалиди, имаме и процент от ТЕЛК затова получаваме винетен стикер. С колата возим и възрастна баба, която е на 94 години. Просто за нас колата не е лукс, а необходимост. Нямам по какъв друг начин да я доведем на лекар в поликлиниката. Ние живеем в кв. „Герена”, как да пристигнем до лекаря, разстоянието е далеч. Иначе безплатната винетка е добре, ако трябваше да я купим с пенсията. То аз получавам 240 лева. Дават се пари и за гражданска отговорност, изобщо лоша работа. Безпаричие, преди беше по-хубаво. Имам вунчка, тя се устрои в Америка, там даже е семейна, може и за по-добро да е“, казва Фиданка. Тя е недоволна от лошите условия, в които работи службата. „Онзи ден отгоре бяха надвиснали такива висулки, че не знам дали ме разбирате какво щеще да стане. Има големи опашки, това означава, че много са и хората с увреждания“, тревожи се жената.

Сред условията за безплатен винетен стикер са колата да е регистрирана на името на инвалид, да има експертно решение от ТЕЛК, както и да е платена задължително застраховката „Гражданска отговорност”. Много от шофьорите се изхитриха и срещу определена сума от 300-400 лева плащат на инвалид, прехвърлят колата и ползват  безплатната винетка.

Снимките:

1  Васил Берсински кара москвич.

2 Опашката за безплатни винетки на ул. „Търговска” пред Дирекция „Социално подпомагане”

3 Редица документи искат социалните, Фиданка има фиат, който не е лукс, а необходимост.

Spread the love