С викове: „Искаме си златото“, „Оставка“, „Мафия“ „НАТО – вън“, „България – зона на мира“, „Партиите – вън“ няколкостотин протестираха пред Народното събрание

Filed under: България |

02-Protest

Няколкостотин души се събраха в 15 ч. за протеста под „Национална Стачка – Тук Сме“ пред парламента. Десетки полицаи и жандармеристи охраняваха. Има задържани.

Събралите се хора, по различни данни, бяха между 200 и 500 души.

03-Protest

На площада имаше десетки полицаи и служители на жандармерията с автомобили. Униформените направиха плътен кордон пред протестиращите, затова движението по бул. „Цар Освободител“ първоначално не бе блокирано и се осъществяваше нормално.

Малко след 17 часа обаче част от протестиращите се опитаха да разкъсат полицейския кордон и започнаха да замерят сградата на Народното събрание със снежни топки. Групичката бе от около 50-60 млади мъже. Те излязоха на булеварда и спряха движението. Блокиран бе трафикът по бул. „Цар Освободител” от ул. „Георги С. Раковски” до бул. „Васил Левски”. Жандармерията се строи пред парламента, а полицаите си сложиха каски. До сблъсъци обаче не се стигна.

01-Protest

Вместо това редовният участник в протести Йоло Денев изнасе реч пред останалите демонстранти.

Служителите на СДВР са задържали десет лица преди провеждането на протеста, съобщиха от МВР. Част от тях са били без документи за самоличност, а в други са открити забранени предмети (боксове, полицейски палки и ножове). Повечето от тях са от провинцията. Всички са отведени в столичното Пето РПУ.

„Благодарим на всички граждани, съдействали за локализирането на такива групи и лица. Полицията продължава да осигурява обществения ред в центъра на столицата“, се казва в съобщението.

04-Protest

Недоволните граждани викаха „Искаме си златото“, „Оставка“, „Мафия“ „НАТО – вън“, „България – зона на мира“, „Партиите – вън“. Те носеха национални флагове, на някои от които са изрисувани чук и меч. Разпънаха и огромно българско знаме върху паметника на „Цар Освободител“. Депутатите обаче напуснаха парламента още в 14 часа, след като приключиха работа.

От МВР и ГЕРБ заявиха, че имат сигнали за провокативни групи и футболни агитки, които може да подстрекават към безредици, но увериха, че се вземат мерки. От Сдружението на футболните привърженици обаче отрекоха да има такава организация.

Един от организаторите на протеста – Марин Маринов, също заяви пред БНР, че информациите за появата на агитки и платени провокатори не отговарят на истината и хората са се събрали само за да изразят своето мнение.

Пред парламента дойде и националистът Боян Расате, председател на движение „Гвардия“, който потвърди, че също е сред организаторите, но подчерта, че има и много други сдружения и общественици, които са се включили. Той заяви, че е недоволен от „цялото творчество“ на кабинета.

Авторите на страницата във Фейсбук, която обяви протеста, вече заявиха, че искат свикване на Велико Народно събрание за промяна на управлението, като новите депутати да не могат да бъдат хора, участвали досега във властта.

Spread the love