ОбС шефът И. Константинов пуска триумвирати да ровят в сметките на общинските предприятия, Лорета Николова предложи свой бюджет, Милен Попов я съсече: Не си кметица на Дупница

Filed under: Дупница |

Съветниците одобриха финансовата рамка на община Дупница за 2016 г. в размер на 23,7 млн. лв., БСП лидерът Станислав Павлов поиска повече социализъм при разпределението на парите и дом за стари хора

ГЕРБ съветникът Матей Попниколов: При управлението на Първан Дангов започна строителството на дома, къде, кажете, къде потънаха 400 000 лв.

01-01 P1210902

01-01 СТАНИСЛАВ ПАВЛОВ DSC00448

01-01 ЛОРЕТА НИКОЛОВА P1370287

01-01 МАТЕЙ ПОПОНИКОЛОВ DSC00468

01-01 ПЛАМЕН СОКОЛОВ DSC00397

53-01-02 МИЛЕН ПОПОВ DSCN0011 copyПо инициатива на председателя на ОбС – Дупница Ивайло Константинов на днешната сесия бяха сформирани триумвирати, които ще ровят в сметките на общински предприятия, търговски дружества и бюджетни звена като болницата, предприятието за озеленяване, „Общински пазари”, театър, социален патронаж, ГУМ, „Паркинги и гаражи”, ВиК, „Ученическо хранене” и др.

До вторник всички парламентарно представени политически сили – ГЕРБ, БСП, ОДБ, РБ, „Движение 21”, Народен съюз, БДЦ, ЕНП, ще излъчат свои представители, външни лица експерти по финанси и икономика или те самите ще се включат в проверките. В 21-дневен срок проверяващите трябва да изготвят доклади за дейността и състоянието на предприятията и дружествата на общината, да отговорят на въпросите кои външни фирми работят в тях и на какви цени. Докладите ще бъдат разгледани на заседание на ОбС и качени на сайта на община Дупница и огласени в медиите. Целта е Общинският съвет и обществеността да имат максимална яснота за състоянието на всяко дружество, както и да се предприемат мерки за оздравяването им за в бъдеще, уточни председателят на ОбС и лидер на ГЕРБ – Дупница Ивайло Константинов в дух на откритост и прозрачност. Той беше единодушно подкрепен от всички общински съветници.

Екскметът Пламен Соколов го поздрави от микрофона, като каза: „Аз не съм Ви познавал, г-н Константинов, досега такова нещо не е имало. Само това е начинът да се види кой какво прави и как се стопанисва общинската собственост. Работата на председателските съвети върви отлично, диалогът върви отлично. Доволен съм, че съм част от такъв Общински съвет, начело с интелигентна личност.”

Зам.-шефът на общинската болница д-р Крум Бонев от ЕНП също заяви: „Радвам се, че най-после ще има проверка в общинската болница. Тя е изключително необходима, защото там нещата са много зле и доста сбъркани, надявам се ревизията да установи точно това.”

Бюджет 2016 г. с размер 23 766 991 лв. беше приет с огромно мнозинство. „За” гласуваха 24-ма от ГЕРБ, ОБД-СДС, РБ и ЕНП, против бяха само 3-мата от Народен съюз. От БСП пък дружно се въздържаха. Станислав Павлов предизвика бурен смях и ирония заради популисткия призив „за повече социализъм в бюджета, за насърчаване на раждаемостта, за дом за стари хора в града и прочие”. „Можеше да намалите таксите за детски градини по селата”, добави той, унесен в камерата на Рила тв. Председателят Константинов го сепна: „А вие предложихте ли таксите за детски градини в града и селата да бъдат намалени? Идвахте ли на предсесийните събирания, на публичното обсъждане на бюджета?”

„Не”, изрече неохотно Станислав Павлов и извади най-ехидната си усмивка, за да замаскира неловката ситуация пред хилядите зрители, проследили сесията пред телевизионния екран.

Лорета Николова от Народен съюз пък беше толкова унесена в пиар акции, че бе изготвила свой вариант на проектобюджета, забравила факта, че е само обикновен общински съветник, а не кмет. И в огромната част от точки беше включила задължението на кмета Методи Чимев да й предоставя всевъзможни справки в определени от нея срокове. Предложението си за Бюджет 2016 Лорета Николова внесе директно на сесията, без да е обсъждано в общинските комисии, в които Николова и компанията й от Народен съюз отказват да работят. Предложението не беше подлагано на публично обсъждане, което е задължително по закон.

Устата на Лорета Николова успя да затвори единствено юристът на ОбС Милен Попов, а пледоарията й се родееше само с тази на бившия общински съветник от БСП Чавдар Милошев и председателя на БСП Станислав Павлов, като преливаше от пусто в празно.

„Внасянето на финансовата рамка на бюджета е функция само и единствено на кмета на общината. Той има конкретни правомощия, които са записани в закона и правилника за работа на ОбС. А предложенията на Народен съюз не бяха направени нито в общинските комисии, нито по време на общественото обсъждане, нито по-рано, при което законът и правилникът забраняват да бъдат разглеждани”, каза Милен Попов и представи практиката на Върховния административен съд, че общинските съветници не могат да правят корекции на бюджета. Те могат само да го приемат или не.

Матей Попниколов от ГЕРБ подчерта, че Лорета Николова е стар общински съветник и би следвало да знае тези неща, за да не утежнява по този начин работата на 33-мата общински съветници. Но желанието за изява пред медиите явно надделява, отбеляза той и се обърна към Станислав Павлов: „Не ви ли е срам да говорите за социална политика, вие, и да споменавате дома за стари хора. Та нали аз бях един от съветниците, които още през 2003 г., когато вашият кмет Първан Дангов управляваше, гласувахме домът да бъде направен, изготвихме проекта, спечелихме 400 000 лв., парите дойдоха и сега е време вие да отговорите къде са парите, уважаеми господа от БСП. Къде потънаха тези пари? Защо домът за стари хора е полуразрушен? Крайно време е да се потърси наказателна отговорност за потъналите средства, защото община Дупница има изключителна нужда от дом за стари хора, парите потънаха и никой не си направи труда да провери къде отидоха те.”

Председателят на ОбС изчака да чуе мненията на всички групи и заяви: „Д-р Соколов каза една истина, че на председателските съвети диалогът между съветниците върви отлично, но в залата нещата се обръщат. В зала не мога да ви позная, колеги. Горе сте хора, а тук, пред медиите, се преобразявате. Горе в кабинета ми не правите политика, работите за това да се случват нещата. В залата сте съвсем други. Нали сме в тази зала, за да отстояваме интересите на хората. А интересите на хората се защитават тогава, когато му е времето и мястото, т.е. на предсесийните събрания, когато се записват идеите и цифрите. Пред законовата невъзможност да бъде променено нещо в този бюджет 2 часа вече дебатирате какво да бъде променено. С една дума да правите демонстрации пред камерите колко сте загрижени за живота на хората. По-добре да бяхме направили това заседание закрито. Всяка година се знае, че в началото се обсъжда бюджетът. Защо не се затворихме и всеки от нас да направи своите предложение? Но вие не обичате закритите заседания. Вие обичате камери – като ги видите, се преобразявате. Това е единственият възможен вариант на бюджета.

На вас ви се привиждат несъществуващи цифри, къде ги четете? Аз се чудя вие забавлявате ли ме, забавлявате ли се? И 9 различни кметове да седнат в кметския кабинет, 9 еднакви бюджета ще направят. В бюджета на една община не може да има никакви интерпретации, той е строго регламентиран със закон при разпределението на средствата. Поздравявам екипа на кмета Чимев за съставения реалистичен бюджет”, каза Константинов.

Грандиозен гаф на общинска администрация лъсна в средата на сесията. Съветниците от Народен съюз констатираха, че има допусната огромна техническа грешка в докладната за продажба на общински имоти. Оказа се, че 1/3 от имотите, или 30 на брой, които трябваше да се отдадат под наем, бяха изписани с един и същ идентификационен номер. Това наложи извънредна почивка на съветниците по технически причини. По времето за отдих чиновниците замазаха гафа, за да мине докладната.

На сесията стана ясно, че общината продава 13 общински апартамента в бившето общежитие на Учителския институт до Военната болница. Продават се и 2 етажа над бившия ресторант „Златното пиле” под Съдебната палата.

Съветниците от ГЕРБ предложиха вечерната гимназия да бъде слята с гимназия „Христо Ботев”. „Това е единственият начин възпитаниците на вечерната гимназия да завършат”, заяви председателката на комисията по образованието в местния парламент Виолета Инкьова, след като е направила детайлен анализ на ситуацията. Към 1 януари записаните във вечарната гимназия ученици са 38 вечерна форма и 30 самостоятелна, 10 са учениците в 9-и клас, 6 в 10-и и 11 ученици са в 11-и клас, като паралелката е слята и само 9 учат в 12-и клас. 1217 лв. отпуска държавата за ученик вечерна форма и 341 за обучаващите се в самостоятелно. В училището работят трима щатни учители и четирима на граждански договор. Част от тях са неспециалисти, което влошава качеството на образователния процес. Но основният проблем е ниската посещаемост, която е под 50%.

Снимка 1 – Методи Чимев и Ивайло Константинов

Снимка 2 – Станислав Павлов

Снимка 3 – Лорета Николова

Снимка 4 – Матей Попниколов

Снимка 5 – Пламен Соколов

Снимка 6- Милен Попов

Spread the love