Тодор Танев нападна Кунева и се обяви за неудобен

Filed under: България |

 

Плащаме по 20 милиона за учебници на година, писани от едни и същи хора или поставени от тях лица, при това свързани с министерството, а след това сами си ги оценяват, коментира министърът в оставка

21-12-01-todor-tanev

„Г-жа Кунева ще закачи нещата където и да е. Например, ако беше в здравеопазването, там щеше да ги приспособи към нашето председателство на Европа през 2018-а”. Така министърът в оставка Тодор Танев коментира пред Нова тв единственото споменавано засега име за следващ министър на образованието.

Танев отправи обвинения за корупционни схеми в системата, които е бил на път да прекъсне. „Плащаме по 20 милиона за учебници на година, писани от едни и същи хора или поставени от тях лица, при това свързани с министерството, а след това сами си ги оценяват. Това е безобразие. Не ме интересува кой е бил министър тогава. Важното е, че такъв манталитет съществува”, заяви Танев.

„Имах предвид да сложа национален пул от анонимни, но проверени учители, които нямат връзка с авторските колективи. Тези учители да стават членове на тези комисии, които да оценяват новите учебници. Това е затягане на кранчето. Тодор Танев, който не участва в такива неща, естествено започна да става неудобен”, заяви министърът в оставка.

Той заяви също, че все още не знае напълно мотивите за исканата му оставка, но предполага, че става въпрос за лошата комуникация на министерството с обществеността.

„Признавам и приемам, че затруднения има – добави той. – Но имайте предвид, че тези учебни програми бяха готови преди три години макар и силно променени от мен сега. И тогава с доста пари са правени консултации и разяснения с учители, траещи понякога с дни. Никой не може да ми докаже, че учителите не са знаели за това”.

Той отхвърли в министерството да е имало системни проблеми. Заяви, че премиерът е имал предвид лошата комуникация.

„Ако имаше системни проблеми, нямаше да има нито пет закона, нито милиард и 300 милиона докарани дотук и спокойно работеща система – каза Танев. – Тук имат малко вина и журналистите, не може аз да съм виновен за всичко”.

По думите му следващият министър ще има една добре постлана основа, върху която да работи.

 

Снимка:

Тодор Танев

 

Spread the love