Водният шеф Тодор Гикински: Цената на водата ще скочи от 84 ст. на 2 лв., ако Сандански се включи във ВиК асоциацията

Filed under: Актуално от днес,Бизнес,Сандански |

Във ВиК асоциациите всичко е само минуси, против окрупняването съм, лъжа е, че който не влезе, няма да получи европари, категоричен е Гикински

Бюджетът на ВиК-Сандански е около 1,5 млн. лв., това, което ни оставя като средства, го инвестираме в мрежа, каза ръководителят на 80 души персонал

22-08-01-gikenski1

Водният шеф на Сандански Тодор Гикински излезе върл противник на ВиК асоциациите. Той призна пред „Вяра”, че е категорично против, освен това прогнозира увеличение в цената на водата. Някой иска да прави национализация в нормална държава, заяви шефът на общинското дружуство ВиК в Сандански Тодор Гикински по повод учредяването на ВиК асоциацията в Пиринско. В нея не участват Петрич, Сандански и Кресна, тъй като ВиК дружествата им са общинска, а не държавна собственост.

Според Тодор Гикински при евентуално окрупняване цената на водата в Сандански ще скочи минимум 2 лв. В момента е 84 ст. с ДДС на кубик.

„Това, което в момента е собственост на общините, ще отиде в ръцете на държавата. А всички знаем, че държавата не е добър собственик”, категоричен е Гикински.

Според него при окрупняване ВиК дружествата няма да станат по-привлекателни за инвестиции. „Всяко едно дружество, за да стане привлекателно за инвестиции, трябва да е добро дружество. Знаем, че всички държавни дружества в момента дължат пари и имат милиони задължения”, обясни ВиК шефът. Според него нормален инвеститор няма да си вложи парите в недобро дружество.

„Във ВиК асоциациите няма плюсове, всичко е само минуси. Не съм чул смислено обяснение какво точно налага това окрупняване. Това, че тези, които не влязат в асоциацията, няма да получават европейски средства, е най-голямата лъжа. При европейските програми никъде не е записано, че собствеността трябва да е държавна. Аз съм запознат и знам, че изрично е записано, че собствеността трябва да е държавна или общинска”, коментира Гикински. Той обясни още, че ВиК дружеството в Сандански е печелившо.

„Ние разполагаме с техника. При нас няма спиране на водата, няма режийни.

Бюджетът е около 1,5 млн. лв. Това, което ни оставя като средства, го инвестираме в мрежа. Ние поддържаме водопроводи, които са на много висока надморска височина”, добави още Гикински. В дружеството работят около 80 души.

Както „Вяра” писа, Водната асоциация в Благоевградско е с бюджет от 54 169 лева. Проведени са първите заседания, предстои подписването на договор с избрания оператор – „ВиК” ООД – Благоевград, който трябва да бъде одобрен от МРРБ, и ВиК асоциацията започва дейност.

 

Снимката

Тодор Гикински

 

 

Spread the love