Експерти от земеделското министерство учиха 100 черешопроизводители от Кюстендил как да си направят сдружение, кметът Петър Паунов: Разчитайте на юридическа подкрепа

Filed under: Актуално от днес,Кюстендил |

 

Слави Кралев: Не е трудно, отнема един месец

Digimax A50 / KENOX Q2

Digimax A50 / KENOX Q2

Digimax A50 / KENOX Q2

Eксперти от Министерството на земеделието и храните разясниха пред 100 земеделски производители от Кюстендилско начините за създаването на сдружение в сектора на плодовете и зеленчуците. Стопаните трябва да вземат решение за учредяване на такова сдружение, което да ги представлява по време на предстоящата черешова кампания. Срещата бе открита от кмета Петър Паунов, който заяви, че целта пред стопаните е да бъдат запознати със законовите начини за сдружаване, както и с предимствата и възможностите, които биха получили при създаването на сдружение, което да им осигури по-стабилини икономически и пазарни позиции при реализация на тяхната продукция.

„Самият факт, че се събраха толкова хора тук, показва важността на начинанието. Ние ще съдействаме в рамките на закона по най-бързия начин с юридическа подкрепа тези сдружения да се реализират и да може да бъде така подкрепена дейността им, че да има перфектна реализация на продукцията и земеделският сектор да бележи ръст всяка година. Подобно решение е плод на общи, на колективни усилия. Те не приключват с това да окроиш овошките и да ги напръскаш. Това е сдружаване, което изисква добра и качествена продукция, коректно отношение. Знаете работата по охраната на продукцията, тя се превръща в целогодишен ангажимент“, коментира кметът Петър Паунов.

Слави Кралев, който е директор на Дирекция „Пазарни мерки и организация на производителите“ към земеделското ведомство, заяви, че законовите процедури относно създаването на сдружение са максимално опростени, като единствено са въведени задължителните елементи, разписани в регламентите на ЕС.

Следващата седмица ще се проведе повторна среща, на която ще се вземе окончателно решение относно създаването на сдружения. Стопаните трябва да посочат също така колко души ще участват в тях и с какви обработваеми площи.

Снимките:

1 Кметът Петър Паунов откри срещата

2 Слави Кралев – директор на Дирекция „Пазарни мерки и организация на производители”

3 С над 100 производители залата на кметството се пукаше по шевовете

 

Spread the love