Самолетът на Лех Качински се разпаднал във въздуха

Filed under: Свят |

Полша прави комисия, която ще поднови разследването на катастрофата

25-13-03-Samolet-Polski

Полският правителствен самолет, който катастрофира през 2010 г. край Смоленск, се е разпаднал във въздуха, заяви министърът на отбраната на Полша Антони Мачеревич, предаде „Ройтерс”. Изявлението на министъра по време на церемония за възобновяването на официалното полско разследване за причините за катастрофата противоречи на предишното разследване, което заключи, че пилотска грешка е довела до трагедията.

В катастрофата на 10 април 2010 г. загинаха президентът Лех Качински и съпругата му, видни полски политици, военни и общественици, както и членовете на екипажа. По думите на Мачеревич държавната следствена комисия разполага с „пълен запис на събитията, що се отнася до функционирането на уредите на борда, от старта до разпадането на самолета във въздуха на горе-долу 15-18 метра над земята“.

Разпореждането ще позволи на Мачеревич да състави подкомисия, която да разследва наново смоленската трагедия. Министърът обяви, че шеф на подкомисията ще бъде Вацлав Берчински, известен досега като член на парламентарния екип на Мачеревич за проучване на причините за катастрофата.

ТАСС припомня, че след 15-месечна работа полската правителствена комисия е установила като причина за катастрофата това, че правителственият „Ту-154 Ем“ се е снижил „под минималната височина при прекомерна скорост за метеорологичните условия, непозволяващи да се осъществи визуален контакт със земята“, а също така и „закъснялото начало на процедурата по излизане на втори кръг“.

 

Снимка:

В катастрофата на 10 април 2010 г. загинаха президентът Лех Качински и съпругата му, видни полски политици, военни и общественици.

 

Spread the love