38-годишният шофьор Иван Стаменов получи инфаркт на блокадата на ГКПП – Кулата преди раждането на бебето му

Filed under: Петрич |

 

26-04-Krisi-01-11234567

Колоната от чакащи камиони на границата с Гърция вчера надхвърли 8 км

Двама шофьори, единият от които румънец, получиха миниинфаркти на опашката преди Кулата в кабините си вчера през нощта, разбра наш репортер. Дежурни медици в линейката, която обаче от дни обикаля непрекъснато километричната опашка, все пак успяха да овладеят състоянието им и така не се стигна до драматични ситууации. Андреас И. пътувал натоварен с хладилна техника от Букурещ към Атина, когато попаднал в капана на блокадата. Мъжът бил изключително притеснен, тъй като трябвало да разтовари стоката си вчера, виждайки обаче, че оправия с гърците няма, сърцето му не издържало от притеснение. Докато пиел кафе сутринта, изведнъж му прилошало, казал на приятелите си, че го обливат топли вълни. Екип от медици веднага му оказал първа помощ, като му дали лекарство на място. Два часа по-късно в подобна ситуация изпаднал и колегата му от Стара Загора Иван Стаменов. 38-годишният шофьор не могъл да понесе факта, че ще се забави с дни на границата, тъй като със съпругата му всеки момент очаквали второто си дете. Малко преди да започне да го стяга сърцето, той разбрал, че тя е постъпила в болница за раждане на бебето. „Обещах й, че ще се пребера навреме за раждането, ето обаче какво стана”, вайкал се Иван.

Обстановката на ГКПП Кулата – Промахон остава напрегната. Около 9 часа сутринта вчера опашката от камиони в посока Гърция бе над 6 километра Асоциацията на международните превозвачи официално обяви, че ще предяви претенции не само към гръцките, но и към българските власти с мотива, че се отнасят мекушаво към своеволията на гръцките фермери и държава. Тирове от Австрия, Унгария, Сърбия, Молдова, Македония, Румъния и от други европейски държави не могат вече десет дни да преминават свободно по трансевропейските пътища на границата с Гърция. Според асоциацията ежедневните загуби се изчисляват на стотици хиляди евро. Българските шофьори пък негодуват от нашите митничари, че много бавно се обработват документите на камионите им на Кулата в часовете, когато пунктът е отворен. “Ние си имаме правилник, който трябва стриктно да изпълняваме. Един тир се пропуска за около 15 минути. В такава форсмажорна ситуации се засилва напливът на контрабандна и друга забранена стока, даже и наркотици”, отговориха митническите служители на Кулата.

Откъм гръцка страна опашката от чакащи камиони е около 5 километра. В 11,30 часа в неделя камионите започнаха да се пропускат с благосклонното съгласие на гръцките трактористи с уговорката, че в 18 часа бариерата пак ще падне. Сходна остава и обстановката на ГКПП Илинден – Ексохи, там пътят вчера беше напълно блокиран от гръцки трактористи. „Явяваме се заложници на чужди конфликти, но такава е сега реалността, надявам се това скоро да приключи. Разчитам на хората да разберат, че ние сме в такава ситуация поставени, в която не можем нищо да направим самостоятелно“, коментира пък вътрешният министър Румяна Бъчварова.

„Заради блокадата от няколко дни доста хора от село Марикостиново са без работа”, това пък каза кметицата Гергана Тодорова. „Тук имаме гръцки фабрики, които вече пускат работниците си в неплатен отпуск, защото не могат да си доставят необходимите материали, за да продължи производството им. Силно се надяваме, че всичко ще приключи скоро. Дано да се вземе някакво решение, защото е безумно всичко това, което се случва“, категорична бе още Гергана Тодорова.

 

Spread the love