Напрежнието на Кулата ескалира, дойде и жандармерия! Минчо Желязков от Сандански раздава вода на превозвачите с развято знаме „Свобода или смърт”

Filed under: Актуално от днес,Петрич,Сандански |

Блокираните на границата шофьори: Гърция ни обяви война, вадиха ни пушки и колове, 4-ма от нашите са в ареста

28-07-01

 Българските шофьори са категорични, че блокадата ще подължи колкото се наложи

Напрежението на граничен пункт Кулата ескалира до краен предел вчера, на границата позиция заеха и 3 коли с жандармеристи. Пътят остана затворен за товарни автомобили, а десетки български превозвачи блокираха с жива верига района на ГКПП Кулата-Промахон в отговор на продължаващия протест от страна на гръцките земеделци. Малко преди обяд български шофьори сформираха стачен комитет и след кратко съвещание решиха да се установи пълна блокада на ГКПП – Кулата и в двете посоки за движение, докато не се прекратят гръцките протести. Шофьорите поискаха премиерът Бойко Борисов също да дойде на границата и да се опита да преговаря с гръцкия си колега за решаване на проблема. Шофьорите, чакащи откъм българска страна, се оплакаха, че стачкуващите фермери хвърляли камъни по камионите им. Били изпочупени прозорците на няколко тира. Заради така създалата се ситуация на място на границата вчера пристигнаха евродепутатите Ангел Джамбазки, Андрей Новаков, кметовете на Петрич и Сандански Димитър Бръчков и Кирил Котев. Те заявиха, че ще разговарят с протестиращите гръцки земеделци за осигуряване на коридор, по който да се изтеглят блокираните в Гърция наши шофьори. По време на срещата им с хората стана ясно също така, че българските шофьори готвят пълна блокада и на ГКПП Илинден.

„Да се разблокира фонд „Бедствия”, ако има такъв, и да се занесе помощ за нашите шофьори в Гърция, на които в момента южната ни съседка е обявила война, безпрецедентна от Втората световна война насам”, заяви говорител на протестиращите. Блокираните шофьори настояват български полицаи да влязат в Гърция, за да се раздаде помощ на нашите бедстващи шофьори, които с дни са без храна и вода. „След като има гръцки полицаи в Банско, редно е да има такива наши и в Гърция”, заявиха те. Протестиращите решиха още, че ще поставят два камиона напряко и границата ни остава блокирана, докато не падне блокадата и по самата граница, и във вътрешността на Гърция.

Недоволните шофьори поискаха също на място да дойдат министър-председателите на България и на Гърция, както и председателят на Европейския парламент Мартин Шулц. „Сега трябва да се намесят от Европейската комисия, откъдето да пратят комисари, които да видят и да решат проблема, както и да си отговорят на въпроса на какво се дължи фактът, че границите между Гърция и Турция и Гърция и Македония са отворени, а само вътрешноевропейската граница между България и Гърция е затворена. Ако от Европейският съюз не могат да си отговорят на този въпрос, значи няма Европейски съюз“, казаха българските шофьори на Кулата. Те са категорични, че блокадата няма да бъде свалена. Шофьорите припомниха думите на министър Ивайло Московски, който преди седмица ги помоли да се въоръжат с малко търпение и споделиха: „Тогава се въоръжихме с търпение, но то вече се изчерпа“, недовлостват протестиращите.

Четирима шофьори на камиони с българска регистрация преминали от гръцка на българска територия, на граничен пункт Кулата, като потеглили рязко и преминали през защитните бариери. С мръсна газ водачите изминали около 2 км от мястото, където били паркирали, до самия граничен пункт. Това опитал да направи още един шофьор, но бил спрян своевременно от гръцката полиция. „Нервите ни не издържаха и потеглихме спонтанно. Гръцките фермери реагираха, като извадиха пушка, колове, камъни. Как да спреш в такъв момент? Какво щеше да остане от нас, ако бяхме спрели там?“, каза един от водачите, преминали с автовоза си през бариерите на Кулата. Веднага след извършване на нарушението водачите били задържани от служители на „Гранична полиция“. Съставени са им актове за неподчинение на полицейско разпореждане.

Междувременно в помощ на шофьорите се включиха и хора от Сандански. Минчо Желязков обикаля пътя часове наред с джип, пълен с минерална вода, българското знаме и зелено знаме с надпис „Свобода или смърт“ към Гърция, за да раздава там вода на бедстващите наши шофьори.

Загубите на международните превозвачи, причинени от блокадите на граничните пунктове са на стойност милиони евро. Това каза пък Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи. Той поясни, че неустойката за доставка на един товар започва от 150 евро на ден. „Като казвам щета за неустойка, това е само пряката загуба. Има и косвени загуби от рода на заплати на шофьори, загуба на товари, които биха могли да се превозят за това време. Като цяло загубите са сериозни“, допълни Арабаджиев. Той добави още, че опашката на граничния пункт от българска страна е над 17 км в 2 ленти. Блокадата на границата с Гърция от българска страна става постоянна, докато не бъде вдигната гръцката, решиха протестиращите около 1000 български шофьори на ГКПП Кулата.

 

 

Spread the love