Отряд от бивши секс робини громи „Ислямска държава”

Filed under: Свят |

Стотици избягали от насилието грабнаха оръжие и се вляха в „Силите на слънчевите дами”

Jeni-peshmerga-1

Въоръжена бригада, съставена изцяло от бивши секс робини на „Ислямска държава”, се вля в редиците на кюрдската армия в Ирак – пешмерга, за да се бие с терористичната организация. В нея влизат само жени от малцинството на язидите – едно от най-потърпевшите от нашествието на „Ислямска държава” в Ирак, съобщава „Индипендънт”, цитиран от „Блиц”. В регион, който се гордее с традициите си в превръщането на жени в бойци, дамската бригада се радва на все по-голяма популярност. В редиците й се вливат все повече попълнения, тъй като голям брой пленнички на терористите успяват да избягат.

Командирът на бригадата – капитан Катун Кидер, обясни пред „Фокс нюз”, че 500 нови попълнения чакат да минат обучение, за да могат да се присъединят към 123-те опитни въоръжени дами, който вече се сражават на страната на пешмерга.

DEREK, SYRIA - NOVEMBER 13:  Yazidi refugees celebrate news of the liberation of her homeland of Sinjar from ISIL extremists, while at a refugee camp on November 13, 2015 in Derek, Rojava, Syria. Kurdish Peshmerga forces in Iraq say they have retaken Sinjar, with the help of airstrikes from U.S. led coalition warplanes. The Islamic State captured Sinjar in August 2014, killing many and sexually enslaving thousands of Yazidi women.  (Photo by John Moore/Getty Images)

Бойците са само част от около 2000 жени, които бяха похитени при превземането на Синджар от „Ислямска държава” през 2014 година. Те били използвани главно като секс робини. Доста от тях загинали. По данни на ООН, обаче, в Ирак групировката държи около 3500 пленници, предимно язидски жени и момичета.

Докато иракската армия все още не се решава да даде сражение на „Ислямска държава” за град Мосул, кюрдските въоръжени сили вече са заели позиции около крепостта на джихадистите и се подготвят за настъпление.

Кап. Кидер обясни, че „Силите на слънчевите дами” са играли ключова роля при сражение на 13 ноември миналата година, когато бойците й са успели да отвоюват домовете си обратно, влизайки в директна битка с ИД, след което помогнали за разчистването на улиците на Синджар. Тя е наясно, че превземането на Мосул ще бъде истинската проверка за възможностите, но то е наистина важно за жените язиди. „Много от нашите жени в Мосул са държани като пленници. Семействата им ги чакат. Ние ги чакаме. Освобождението трябва да помогне да ги върнем вкъщи”, смята тя.

Освободени от робство и ежедневни изнасилвания, обучавани от кюрдите и на свой ред биещи се, за да защитят домовете си, „Силите на слънчевите дами” са станали „елитна сила и пример за другите жени в региона”, казва кап. Кидер.

„Сега ние се защитаваме от злото, защитаваме всички малцинства в региона. Ще направим всичко, което се изисква от нас”, категорична е тя.

Spread the love