Време е за детоксикираща диета, когато сте отпаднали и без сили – хапвайте ряпа, морков и цвекло с чай от джинджифил

Filed under: Здраве |

 

здраве

Има периоди, след като в продължение на дни се чувстваме прекалено изморени, отпаднали, без никакви сили. В такъв момент е време за бърза детоксикираща диета. Тя ще ви помогне да се освободите от отрови и да се заредите повторно с енергия.  Подходяща е и след доста преяждане или период на нездравословно хранене. Целта е да ограничите до максимум храните, които предизвикват т.нар. оксидативен стрес, да се лишите от извънредно много мазните и тежки ястия и да заредите тялото си с чисти продукти, за да се почувствате освежени. Фибрите в плодовете и зеленчуците, както и чайовете от мента и джинджифил ще ви помогнат да подобрите храносмилането. Важно е също да се “рехидратирате”, тъй като често в забързаното си всекидневие забравяме да приемаме нужното количество течности и така клетките ни страдат. От значение е също да заредите тялото си с антиоксиданти и витамин С. Препоръчваме ви да правите режима през почивните дни, когато ще имате повече време за себе си и най-вече поради разхлабващия му ефект. По време на разтоварващите дни не приемайте никакъв алкохол и не пушете. Добре е да ограничите до минимум кафето и черните чайове, но да приемате достатъчно течности под формата на вода, чайове, подпомагащи храносмилането, фрешове. Забранени са обаче соковете от кутии, газираните напитки и готовите супи. Много важно е по същия начин да ограничите и приема на сол, за да избегнете задържането на вода. Не се позволяват млечни продукти – освен кисело мляко, но само за закуска. Не забравяйте да отделите време и за физическа активност. Не става дума да се изтощите до крайност, а обратно – да направите за тялото си нещо, от което то да се почувства по-добре – заложете на йога, пилатес, тай-чи или просто разходки сред природата. Ако имате възможност, отидете на дрениращ масаж, за да изхвърлите още повече отрови от тялото си. Ако не, си направете вкъщи самомасаж. Помнете, че посоката винаги трябва да е отдолу нагоре – от глезените до колената и от колената към бедрата. Не забравяйте също, че тялото ни има нужда най-вече от въздух, затова по няколко пъти на ден правете дихателни упражнения. Ако имате възможност, може да продължите диетата повече от 48 часа, но в никакъв случай не повече от 4 дни. Извънредно важно е в дните след разтоварването да се храните предимно с плодове и зеленчуци, да не консумирате тежко месо и мазни храни.

Меню

Закуска

20 минути преди да ядете, изпийте чаша топла вода; кофичка нискомаслено кисело мляко, в което сте добавили сока от 1 лимон; зелен чай;

Преди обяд фреш от плодове или зеленчуци по избор – 200 мл обяд зеленчукова супа, приготвена без никаква мазнина – чушки, тиквички, домати, моркови, броколи сварени и пасирани, без картофи. Може да добавите единствено малко сол и черен пипер на вкус.

Следобед чай от джинджифил, 1 грейпфрут вечеря салата от настъргани червено цвекло, морков и ряпа, чай от мента

 

Spread the love