В Иран забраниха Свети Валентин, не съответства на исляма

Filed under: Свят |

 

31-13-03-Sv.Valentin

Управляващите в Иран забраниха да се празнува Свети Валентин, като призоваха своите граждани да не подкрепят западната култура, пише в. „Дейли Мирър”, цитиран от агенция „Фокус“. Полицията в Иран е издала предупреждение към местните бизнесмени да не продават подаръци или поздравителни картички, които традиционно се разменят между влюбените на 14 февруари. Също така към кафенетата, ресторантите и другите заведения е издадено предупреждение да не допускат „събирания, по време на които момчета и момичета празнуват Свети Валентин“.

Правителството на Иран също така предупреди, че тези, които отбелязват празника, може да бъдат преследвани.

„Символите със сърца, половинки от сърца, червени рози и всички дейности, които напомнят за този ден, са забранени. Властите ще предприемат законови действия срещу тези, които не спазват забраната“, се посочва в съобщение, разпространено от иранските медии.

В Пакистан президентът Мамнун Хюсеин осъди празнуването на Свети Валентин в страната, предаде Би Би Си. По неговите думи „този празник не съответства на ислямската култура и на културата на Пакистан“.

Денят на влюбените се празнува масово в Западна Европа.

Романтичната традиция на Свети Валентин датира от няколко века и този ден се празнува от хора от цял свят с различни религии и култура. Древните римляни празнуват Деня на любовта на 14 февруари, като отправят молитви към богинята на брака и майчинството Юнона.

Древните гърци организират масово правене на любов в чест на богинята на любовта Афродита. По време на тези оргии някои си намират спътници в живота.

 

Снимка:

Денят на влюбените се празнува масово в Западна Европа.

Spread the love