Община Дупница иска 35 млн. лв. от Брюксел за подмяна на ВиК мрежа, търси алтернативи за финансиране на проекта за водния цикъл

Filed under: Актуално от днес,Дупница |

 

Зам.-кметът Красимир Георгиев: Анализираме ползите и вредите от присъединяване към водната асоциация, сменяме тръби при ремонта на улици в жк „Бистрица” и по новата линия №5

206-01-10 Красимир Георгиев

Красимир Георгиев

Община Дупница иска 35 млн. лв. от Брюксел за подмяна на ВиК мрежа, търси и алтернативи за финансиране на проекта за водния цикъл, предвиждащ смяна на водопроводи и канализации. Това обяви зам.-кметът Красимир Георгиев в отговор на въпрос на „Вяра” какво прави общината за решаване на проблемите в сектора и проекта за водния цикъл.

„Проектът е направен, дори е с избран изпълнител, но не можа да се реализира поради това, че 2 г. беше в съдебна фаза. Делото се обжалваше пред КЗК. В крайна сметка го спечелихме пред последна съдебна инстанция. Готова е апликационната форма, която може би още днес или в понеделник ще изпратим до Европейската комисия. Ще се опитаме да кандидатстваме за финансиране директно пред Брюксел”, каза в петък Красимир Георгиев.

Проектът е на стойност 35 млн. лв. Предвижда модернизация на пречиствателната станция за отпадни води, подмяна на водопровод и канализация в селата Бистрица и Самораново и малки части от града (9 зауствания). Очаква се до 3 месеца общината да има яснота дали ще получи финансиране.

От местната управа подчертаха, че търсят и възможности за финансиране на проекта извън оперативните програми. Това е и причината общината и нейното дружество „ВиК Дупница” да не са във ВиК асоциацията, чрез която се финансират ВиК проекти. „Отварят се възможности за финансиране на проекта извън оперативните програми. Проектът е разработван от предишното общинско ръководство. Казвали сме много пъти, че не е съвършен и по него би трябвало да има много по-голяма подмяна на водопровод и канализация”, коментира Георгиев.

На въпроса защо община Дупница бяга от присъединяване към ВиК асоциацията, зам.-кметът отговори: „Буквално допреди няколко месеца се опитвахме да финансираме въпросния проект по оперативните програми. Ако това беше станало възможно, нямаше да има нужда проектът да се финансира през водна асоциация. Ние пак може да влезем във водна асоциация, но приоритет досега ни беше да осигурим финансиране за въпросния проект. В крайна сметка след дълга кореспонденция с МОСВ се оказа, че не е възможно проектът да се финансира в рамките на предишния програмен проект или да бъде изпълнен в следващия програмен период. Вече се прави един анализ, за да видим ползите и вредите, които би имало от влизането ни в една ВиК асоциация. В тази връзка преди няколко дни с кмета Методи Чимев имахме среща със зам.-министъра на регионалното развитие Иван Аспарухов. Опитваме се да преценим кое би било изгодно за община Дупница. Например дали влизането в една ВиК асоциация няма да доведе до повишаване цените на водата, което ние се опитваме да избегнем. От друга страна, искаме да разберем какви реални шансове за финансиране на проекти би ни дало участието в тая ВиК асоциация. Има и други общини, които изпитват колебания, не само на територията на Кюстендилска област, така че скоро ще се стигне до някакво решение”, разясни Георгиев.

Зам.-градоначалникът допълни, че от общината търсят варианти за смяна на ВиК мрежата и чрез проекти за улични ремонти. „Същевременно продължаваме да търсим и алтернативни варианти за подмяна на ВиК мрежата. През последните години имаме два осъществени проекта. Единият е за пълно изграждане на нова ВиК система в социалните жилища, който бе с финансиране от ПУДООС. ПУДООС ни финансира за подмяна на ВиК мрежата и по европейския проект за зелена градска среда в жк „Дупница”. Сега ще приложим този подход при ремонта на жк „Бистрица”, където също ще търсим вариант за смяна на ВиК мрежата. По проекта за интегриран градски транспорт, който подготвяме, предвиждаме ремонт на 11 км улична настилка по маршрута на новосъздадената линия №5. Имахме среща с управителя на ВиК в четвъртък. В момента уточняваме колко ВиК ще трябва да бъде подменено – дали на целите 11 км, или частично, и предстои проектиране. Работи се по подмяната на ВиК мрежата поне в най-невралгичните й части. Истината е, че ще е трудно да се финансира по друг начин освен по ОП „Околна среда 2014-2020 г.”, за което действително е необходимо да бъдем част от ВиК асоциация”, обясни Георгиев.

Той допълни, че решението за присъединяване към ВиК асоциацията трябва да вземе Общинският съвет

Spread the love