Турски капитали стъпват на болничния пазар, купуват Токуда

Filed under: България,Здраве |
 Турски капитали стъпват на болничния пазар„Аджъбадем

Турски капитали навлизат на болничния пазар в България през тази година. Развитието на онкологията у нас и оставането на южната ни съседка извън ЕС са сред най-вероятните причини за това.

Две големи вериги турски болници стъпват през тази година у нас не само с представителства, но и с реални лечебни заведения. Едната от тях е „Аджъбадем“, а другата – ЛИВ Хоспиталс.

По неофициална информация най-голямата частна болница у нас – Токуда, е на крачка от придобиването й от холдинга „Аджъбадем“. Двете страни не потвърдиха сделката, но и не я отрекоха. „Токуда функционира както досега, обслужвайки български и чуждестранни пациенти. На този етап собственикът на болницата не е склонен да обсъжда бъдещите си стратегии за развитие в по-голяма степен от намеренията си за продължаващ растеж и развитие на медицинската дейност на болницата“, коментираха от лечебното заведение. Представителят на „Аджъбадем“ за България – Гюрай Ходжев, заяви, че подобна сделка е „частен въпрос и все още не подлежи на обсъждане“.
По неофициална информация обаче сделката е пред финализиране. Стойността, на която се очаква Токуда да смени собствеността си е около 50 млн. евро. На практика това е много под реалната себестойност на лечебното заведение, тъй като само първоначалната инвестиция в него от японските му собственици беше за 100 млн. евро. След деветгодишната му развитие се предполага, че стойността му възлиза на близо 200 млн. евро.

Политически натиск е една от теориите за продажбата на болницата на подобна цена. През последните години Токуда стана една от малкото големи структури без партийна зависимост. Публично огласеното недоволство на лечебното заведение към здравната политика на твърди финансови лимити, която се въведе миналата година, със сигурност не е работела в негова полза. За подобно поведение директори на държавни болници дори бяха уволнени.

Развитието на онкологията у нас, откриването на модерната онкологична болница на „Сити Клиник“ и инвестирането на над 300 млн. лв. от държавата основно в лъчеапаратура безспорно е сред чисто икономическите причини за интереса на холдинг като „Аджъбадем“ пък. Турция от години е основна дестинация за българските пациенти с рак. Разрастването на родните болници обаче постави този приток под въпрос. Друг проблем за турските лечебни заведения, които са на много високо световно ниво е, че страната им не е част от ЕС. Това малко или много затруднява притока на европейски пациенти.

Най-вероятно по тези причини друга голяма турска верига стъпва у нас –„Лив Хоспитъл“. Те няма да откриват болница, а ДКЦ. „В България ще бъде открит диагностично-консултативен център Neo Clinic, София, който ще бъде наш филиал. Очаква се клиниката да се открие през март месец 2016 г. Това ще даде възможност да се правят онлайн консултации на клинични случаи, а наши специалисти периодично ще посещават Neo Clinic за преглед на пациенти. Също така български специалисти, работещи в клиниката, ще могат да идват за обмяна на опит и за обучение в „Лив Хоспитал“, обясни Мурат Ерджан. Той е директор „Бизнес развитие“ в MLP Care Group, част от която са не само „Лив“, но и още две болнични вериги – „VM Медикал парк“ и „Медикал парк“. Общо под трите бранда в Турция оперират 29 болници. Към момента и трите вериги нямат свои структури в България, но работят директно с български пациенти. Осигуряват на място преводач и личен асистент, за да може болният да не се чувства като в чужбина. За разлика от „Лив“ обаче „Медикъл парк“ няма да открие структура у нас засега.

Въпреки че онкологията остава най-развитата област за привличане на български пациенти в Турция, интересът на съседите ни е по-голям. Това доказва и интересът на „Аджъбадем“ към Токуда, а не към специализрана структура като „Сити Клиник“ или „Онкохоспитал“, „Надежда“. „Лив Хоспитал“ също смята да предлага и други услуги на българите. „Ние боравим с най-съвременните диагностични и лечебни методи, и ще продължим да привличаме пациенти, като им предлагаме най-доброто, с което медицината разполага“, заяви Мурат Ерджан

 Мария Чипева
Spread the love