Турция продължава обстрела на позиции на кюрдски милиции в Сирия, Вашингтон я призова да прекрати огъня

Filed under: Свят |

Саудитска Арабия разположи свои бойни самолети в турската военновъздушна база в Инджирлик

31-13-01-Kurdi-2

Турската армия обстрелва за втори ден позиции на кюрдски милиции в Северна Сирия. Убити са двама бойци, съобщи базираният във Великобритания Сирийски център за наблюдение на човешките права, предаде „Ройтерс”.

Турция поиска от кюрдските Сили за защита на народа в Северна Сирия да се изтеглят от завзетите от тях през последните дни райони в Алепо. Нанесени са били удари по въздушна база и други позиции, завоювани от кюрдските милиции от бунтовници в Сирия.

В събота турската армия порази мишени на сирийската кюрдска партия „Демократичен съюз“ близо до град Азаз, в провинция Алепо, и отвърна на обстрел от силите на сирийския режим по военен пост в окръг Хатай в Южна Турция.

САЩ призоваха Турия да прекрати артилерийския обстрел срещу въоръжените сили на сирийските кюрди и тези на сирийския режим в Северна Сирия, предаде АФП.

Настояхме пред сирийските кюрди и други сили, свързани с кюрдската Партия „Демократичен съюз“ (ПДС) да не се възползват от безпорядъка, за да завземат нови територии. Получихме информация за артилерийски обстрел от турската страна на границата и призовахме Турция да прекрати стрелбата, заяви говорителят на Държавния департамент Джон Кърби.

Турският премиер Ахмет Давутоглу потвърди ударите срещу ПДС, без да даде подробности. Съгласно правилата за използване на сила отвърнахме на сили, които представляваха заплаха, в Азаз и района, каза при посещение в източния турски град Ерзинджан премиерът, цитиран от Анадолската агенция.

Давутоглу нарече тези сили „терористична група – продукт на сирийския режим, помощник и съучастник на руските удари срещу цивилни“.

Саудитска Арабия е разположила свои бойни самолети във военновъздушната база в Инджирлик, Турция, и заявява готовност да изпрати и сухопътни сили.

Присъствието на самолетите има за цел да засили операциите на Саудитска Арабия срещу джихадистката групировка „Ислямска държава“ в Сирия, съобщи високопоставен представител от саудитското Министерство на отбраната, цитиран от „Франс прес” и БТА.

 

Снимка:

Турската армия порази мишени на кюрдите близо до град Азаз.

Spread the love