Лява ръка, десен джоб: Дупнишкият прокурор Анета Стоева реши: Корифеите на европроектите в Кюстендилско Кр. Васев и В. Симеонов събирали по 500 лв. такса от клиенти – невинни, върнали парите им на дупнишкия клошар Славчо Стефанов

Filed under: Бобов дол,Дупница,Кюстендил |

 

Славчо Стефанов: Не съм взел една стотинка от Васев и Симеонов, и мен ме измамиха с обещания за работа

Венцислав Кацарски: Как може да връщат парите ми на човек, когото не познавам, и да няма престъпление в това

Дупничани: Прокуратурата и полицията са изковали защитна версия за Красимир Васев и Венци Симеонов

32-01-ANETA STOEVA

Анета Стоева

32-01-01 Liudmila-Panaiotova

Людмила Панайотова

Прокурор Анета Стоева замете сигнали за измами срещу Красимир Васев от Кюстендил и Венцислав Симеонов от Бобов дол с неосъществените европроекти и невъзстановените суми за участие в тях, като се опря на беззащитния дупнишки клошар Славчо Стефанов.

04-12-13-81-krasimir-vasev-copy

Красимир Васев

180-01-01 294-01-Vencislav-Simeonov-copy1

Венцислав Симеонов

Според Стоева Васев и Симеонов са постъпили честно с клиентите си, от които са взели по 500 лв., издавайки им обаче документ за взети по 250 лв., тъй като са върнали частично парите им, въпросните 250 лв., но на непознатия за тях клошар Стефанов.

32-01-12714244_1109644395725871_217867033_n (1)

Славчо Стефанов

 

Прокурор Анета Стоева замете сигнали за измами срещу Красимир Васев от Кюстендил и Венцислав Симеонов от Бобов дол с неосъществените европроекти и невъзстановените суми за участие в тях, като се опря на беззащитния дупнишки клошар Славчо Стефанов. Според Стоева Васев и Симеонов са постъпили честно с клиентите си, от които са взели по 500 лв., издавайки им обаче документ за взети по 250 лв., тъй като са върнали частично парите им, въпросните 250 лв., но на непознатия за тях клошар Стефанов.

„Красимир Васев не ми е давал никакви пари, излъга ме, че ще ми намери работа по някакъв европроект в Горна Козница да садя краставици и домати. Шокиран съм, че казват, че ми е дал пари, той отне пари, а не ми е давал. Той взе сумата, която плати за мен една жена, за да ми направи услуга, като си намеря работа при Васев. Тя плати разноските за новия ми паспорт, който трябваше да се смени, за да участвам в проекта. Така Васев прибра дарени за мен пари”, това заяви вчера на редакционния телефон Славчо Стефанов, който е един от многобройните клиенти на Красимир Васев от Кюстендил.

Точно обратното обаче е установила прокурор Анета Стоева, която разследва случая с Красимир Васев и Венцислав Симеонов от Бобов дол, обвинени, че завличат хора с пари с празни обещания за участие в европроекти. След като бушонът с европроекта на Васев и Симеонов гръмна, потърпевшият Венцислав Кацарски от село Говедарци се ожали пред „Вяра”, че е изгорял с 500 лв. В съда пред съдия Людмила Панайотова по дело за обида срещу вестник „Вяра” Васев заяви, че е върнал парите на Кацарски и като доказателство показа касов ордер. Кацарски заяви, че подписът на документа не е негов и пари не е видял. След като фалшивият документ лъсна, вестник „Вяра” внесе сигнал в прокуратурата и сега изплува версията със Стефанов.

Резултатът за говедарчанина обаче е същият, пари няма.

Прокурор Анета Стоева шокира с направените от нея заключения, че половината от парите на Венцислав Кацарски са предоставени на Славчо Стефанов, при положение че двамата някога да са се срещали и нямат нещо общо помежду си. Анета Стоева е сложила на една обща маса потърпевшите и спецдуото по европроектите.

Венцислав Кацарски е категоричен: „Никога не съм срещал Славчо Стефанов. Недоумявам защо на човек, когото не познавам, се връщат мои пари. Не мога да приема решението на прокуратурата, че няма измама в конкретния случай. Как е възможно да се дават средства на трето лице, с което нямам нищо общо?”

Вестник „Вяра” също пита: защо парите не са върнати на конкретните потърпевши, които са ги броили, а на трето лице?

Това е абсолютен абсурд, с който се цели единствено и само да се изгради защитна версия на хората, които са оставили излъгани десетки.

Така се появява въпросът кой защитава всъщност прокурор Анета Стоева – ужилените или живеещите от измами? Докога клошарите в България ще са сапунът за мръсните ръце на перачи на пари и за всякакви измамници, които смучат като кърлежи кръвта на народа?

Как е възможно думите на един човек, който не разбира докрай постъпките си поради душевно състояние, граничещо с наивитет и липса на инстинкт за самосъхранение, да са достатъчен аргумент, за да послужат като доказателство за вина или невинност? Стефанов е изпаднал в крайна нужда и мизерия и е възможно да бъде подлъган да каже каквото и да е, за да има какво да яде. Възможно е даже и да не помни какво е направил впоследствие. Но сега е категоричен: „Пари не съм вземал.”

Славчо Стефанов е известен като момче, което си изкарва прехраната на улицата с тежък физически труд и по строителните обекти като хамалин. Понякога даже и с ровене по кофите за боклук. Той живее сам и никой не се грижи за него, за да го освидетелства, но той изглежда, че има душевно заболяване и понякога не съзнава постъпките си, особено ако са свързани с документи и сделки, тъй като трудно пише и чете.

Ето и култовия пасаж от решението на Анета Стоева, оневиняващ Васев и Симеонов: „Красимир Васев повикал Славчо Стефанов, за да му върне пари. По предоставените документи по преписката е видно, че на 06.08.2012 г. на Славчо Стефанов са върнати 500 лв., като 250 лв. са върнати на него и още 250 лв. са върнати на Кацарски. И в двата документа на разходните касови ордери е подписът на Славчо Стефанов, т.е. парите, които е следвало да се върнат на Кацарски, са предадени на Стефанов, като в документа е посочено, че се връщат на Кацарски.”

„Това е лъжа. Не съм получил никакви пари от Васев. Още по- малко пари, които да предам на някой друг. Аз не познавам лицето Венци Кацарски”, каза пред вестник „Вяра” Славчо Стефанов.

„Защо Васев не е дал моите пари на Анета Стоева, може би тя щеше да ми ги даде? Защо прокурор Стоева смята, че в случая няма престъпление? Или си мисли, че може да стовари цялата вина на някой случаен човек? Защо оправдава двама души, които дължат пари и не са се издължили на лицата, които са завлекли? Никога не съм бил на една маса с лице с име Славчо Стефанов. На една маса бях с Васев и Симеонов. Да не би да иска потърпевшите вече да се избият за смешни 500 лв. В случая не става въпрос за пари, а за истината”, пита Венци Кацарски.

Тези инциденти не са изолиран случай. Читатели на вестник „Вяра” подадоха сигнали, че Красимир Васев ползва земеделските им имоти срещу обещания за рента. Хората обаче не са видели и лев.

Редакцията разполага с документи, за които хората твърдят, че уличават Васев в участие в съмнителна дейност. Документите самият той също представи в хода на делото в Дупнишкия районен съд. Любопитна подробност е фактът, че Васев извади документите в съда по дело №1496/2013 г. в опит да се оправдае. По делото съществува документ, с който Красимир Васев се опита да докаже пред съдия Людмила Панайотова, че е върнал сумата от 500 лв. на Венцислав Кацарски от село Говедарци. Кацарски предал сумата срещу обещанието да бъде включен в разработвания от Васев европроект по програма „Млад фермер”. Венцислав Кацарски отрече Красимир Васев да му е върнал сумата и го разобличи пред съда. Той показа квитанция за предоставена от Венцислав Иванов Кацарски сума от 250 лв. с подпис и печат на сдружение „Инициатива за устойчиво развитие”, оглавявана от първия приятел на Красимир Васев – Венцислав Николов Симеонов. Симеонов е председател на Управителния съвет на сдружението, договор, сключен между Венцислав Иванов Кацарски и сдружението, както и копие от протокол по гражданско дело №1496/2013 г., в което Венцислав Кацарски свидетелства пред съдия Людмила Панайотова за съмнителна дейност.

В съда се предоставя и копие от квитанция, която Красимир Васев предоставя на съдия Панайотова, с която уверява, че е върнал парите на Венцислав Кацарски, но Кацарски го разобличи, като заяви, че подписът на квитанцията не е негов.

Предоставени бяха и копия от договор, удостоверение за настоящ адрес и квитанция за внесени 250 лв. от Славчо Живков Стефанов за сдружението на Венцислав Николов Симеонов и Красимир Васев.

Показани бяха и копия от разходни касови ордери №1 от 06.08.2012г. и №2 от 06.08.2012 г., с които Васев се опита да докаже пред съдия Людмила Панайотова, че е върнал парите на Славчо Живков Стефанов и Венцислав Иванов Кацарски.

Въпросът е кога точно е върнал парите Красимир Васев – когато заяви това пред съдия Людмила Панайотова или сега пред прокурор Анета Стоева, за която не е престъпление парите да бъдат върнати на клошар, а не на платилия ги.

 

 

 

Spread the love