Общинският съветник Владимир Стоилов грабна първа награда за най-хубаво червено вино в Полето, кметската майка Росица Манчева опече баница

Filed under: Актуално от днес,Благоевград |

Илия Благоев стана първенец при белите вина, Спаска Григорова грабна награда за шоколадова пита

32-05-01-полето1

Апостол Апостолов (вляво) не пропусна празника.

Десетки бутилки с червено и бяло вино, скара със сочни мръвки и отрупана маса с вкусна кулинарна изложба бяха голямата атракция на винения празник в симитлийското село Полето. Отец Евгени отслужи празничната литургия на площада, след това освети лозичките в двора на храма. Kметът на Симитли Апостол Апостолов и кметът на Полето Иван Манчев извършиха ритуалното зарязване и поляха сухите лозови пръчки с червено вино, като наричаха всяка капка, полято вино на лозата, да даде много грозде и много вино догодина.

32-05-01-полето2

Извиха се кръшни хора.

И тази година празникът отново имаше конкурсен характер. Разбирачи отличиха най-хубаво червено вино и най-хубаво бяло вино, както и най-вкусните гозби в кулинарната изложба, подредена с много мерак. Дегустаторските комисии оценяваха храната и виното и с много затруднения, опиянени след тест на 20 червени и 6 бели вина, успяха да излъчат победители. “Най-хубаво бяло вино” на 1-во място –  Илия Благоев, 2-ро място – Сашо Качев и 3-то място – Крум Костов. 1-во място за най-хубаво червено вино с 22 точки спечели общинският съветник Владимир Стоилов, по ирония на съдбата 2-рото и 3-тото място се оказаха в един разбирач на виното – Иван Костов, който събра съответно 19 и 20 точки, той бе и скараджията на празника и се грижеше за доброто гощаване на всички. Дамите много се бяха постарали за подредбата на вкусната изложба. За десерт бе дадена награда на Спаска Григорова за шоколадовата й пита, която много се хареса на журито. Кметската майка Росица Манчева пък получи награда за най-добра баница и за питка, направена с много мерак. Специална награда за традиционно направена питка получи и общинската съветничка от ГЕРБ в местния парламент Лиляна Айкова, която бе украсила питата си с грозд, символ на празника. Наградата за най-оригинална вкусотия бе присъдена отново на младата Адриана Костова, която бе омесила пита на 2 етажа с уникална декорация. Наградата за най-пухкава пита бе присъдена на Станислава Петрова.

 

Spread the love