6 съвета от USA-учени как да оцелеем при апокалипсис

Filed under: Свят |

Първите две седмици ще са решаващи при глобална катастрофа, след това шансовете на оживелите нарастват

Kataklizam

Експерти смятат, че днешният свят не е подготвен за оцеляване при евентуална мащабна катастрофа, пише „Гардиан”. Според медията, само две седмици след нея, повечето от хората ще са мъртви, а оцелелите ще имат шанс да започнат на чисто. Това се потвърждава и от експеримент на американските учени Тара О’ Туул и Томас Инлезби от центъра за биологични стратегии на САЩ. Те са направили симулация на биологична атака срещу щатите и са установили, че ако тя се случи, след две седмици страната ще бъде върната в каменната ера.

Въпреки това, повечето хора са спокойни и смятат, че непрекъснатите спекулации за края на света по различни причини нямат реално основание. Трябва обаче да сме наясно, че Земята наистина е заплашена от екологични и природни катаклизми и световна катастрофа може да стане във всеки момент. Не всички ще загинат, но повечето нямат да имат шанс. За да оцелеем обаче трябва да спазваме няколко прости правила, които вече са описани от експерта по бедствията Нафиз Ахмед в „Гардиан”.

Ето препоръките:

  1. Не се затваряйте в къщи с консерви и оръжие.

Някои смятат, че могат да оцелеят сами, купуват си огромно количество консерви и оборудват индивидуални скривалища. Това обаче е погрешно, за да се оцелее, трябва да има сътрудничество и взаимопомощ между оцелелите хора. Колкото групата оцелели е по-голяма, толкова шансовете за спасение се увеличава.

  1. Напуснете града, идете в по-малко населено място.

В градовете днес е достатъчно да спре електричеството, за да настане паника. По време на бедствие точно градовете са най-опасни. Те изцяло зависят от верига доставки на стоки и ако веригата се разпадне, настава глад и насилие. Затова борбата за оскъдните ресурси е много важна, а тя може да се спечели само от група хора, обединили усилията си далеч от големите градове.

  1. Уверете се, че избраното място разполага с незамърсена земя и вода.

Пътищата в случай на глобална катастрофа ще бъдат задръстени от коли, магазините ще бъдат разграбени, затова в търсенето на подходящо място извън тях е важно да сте сигурни, че то разполага с питейна вода и земя за евентуално производство на ресурси. Ако сами си произвеждате храна, шансовете ви за оцеляване скачат.

4.Осигурете си комуникациите със света.

Дори да сте в стабилна общност, която оцелява сама и със собствени ресурси, пак ще искате да знаете какво става по света. Затова е добре да помислите за уреди за производство на ток от вятър или слънце. Както и за преносимо малко радио или уоки-токи, с което да си говорите с другите, ако сте извън района в който живеете. Сигурно е, че именно вятърът и слънцето ще бъдат източниците на енергия при глобална катастрофа дълго време.

  1. Не се доверявайте сляпо на информация от правителството и полицията.

Правителствата на всички страни имат планове как да оцелеят при катаклизъм, но те се пазят в тайна. Полицията пък ще се опита да наложи ред по улиците на градовете, но те може да не са на страната на обикновените хора, а да работят за правителството. Така че проверявайте информацията ,преди да й повярвате.

  1. Осигурете си най-универсалните лекарства, за да се грижите за себе си.

Възстановяването на елементарните функции на обществото след глобална катастрофа ще отнеме време. Затова си подсигурете най-универсалните лекарства, с които да се погрижите да не ви съборят обикновени болежки. Имайте предвид, че поне 10 години ще са необходими до първоначално и елементарно възстановяване на функциите на човешкото общество.

 

Spread the love