3000 шофьори заклещени на Кулата, 2 камиона с взривове и пилета продупчиха блокадата, кметовете Котев и Бръчков готвят хуманитарна операция

Filed under: Актуално от днес,Петрич,Сандански |
35-07-01 99e34a7

Контраблокадата на Кулата – Промахон продължава до пълното падане на блокадата от гръцка страна

Хиляди камиони и леки автомобили останаха и вчера блокирани от двете страни на границата при Кулата и Промахон. До ситуацията се стигна след поредното нарушение от страна на гръцките фермери на споразумението за осигуряване на времеви прозорец за преминаване на тежкотоварни автомобили. Никакви МПС-та не се пропускат през граничния пункт.

35-07-01-kulata-01

Областният управител Михайлов и министър Московски подкрепиха българските шофьори

Вчера бяха направени само две изключения – след дълги дебати и напрежение между шофьорите бе пропуснато семейството с лека кола, което превозваше дете, болно от епилепсия. Малко след 18 часа се наложи спешно пропускане и на два тежкотоварни камиона – единият, превозващ взривоопасни материали, а другият, превозващ подвижен инкубатор с пилета. Над 3000 са тежкотоварните камиони, които чакат от двете страни на границата. Бедстващите пътници и шофьори на камиони, блокирани в Гърция, се оплакват, че никой не се интересува имат ли неща от първа необходимост. Живата верига от българска страна вече стои пети ден и е в отговор на действията на гръцките фермери. Български превозвачи заявиха, че ще я запазят, докато гръцките фермери не освободят пътя. Шофьорите изкараха поредна безсънна нощ на Кулата, но те са категорични, че остават на място.

14-01-kiril_kotev-2

Кирил Котев

Както вече информирахме, на място при родните превозвачи пристигна и министър Ивайло Московски, който поиска от властите в Серес безусловно вдигане на блокадата и гаранции за нормален пътен коридор, но опитът му да се договори с гръцките власти се оказа безуспешен. От вчера общините Петрич и Сандански подготвят хуманитарна операция за раздаване на вода и храна на бедстващи по опашките хора. Гръцките власти са отказали да поемат такъв ангажимент към чакащите на тяхна територия. Автобуси пък ще превозват блокираните в Гърция български шофьори към страната. Te ще имат възможност да напазаруват от български търговски обекти стоки от първа необходимост. Това съобщи областният управител на Благоевград Бисер Михайлов.

 

Spread the love