Германци се радват на горящ бежански център

Filed under: Свят |

Pojar-hotel

Пожар в център за приютяване на мигранти в Германия бе посрещнат с овации от някои наблюдатели, съобщават от полицията, цитирани от Би Би Си. Огънят е избухнал в ранните часове в неделя в бивш хотел, превърнат в мигрантски подслон в град Бауцен, Източна Германия. Хотелът е трябвало да приюти 300 мигранти.

Стихията е разрушила покрива на сградата. Няма пострадали.

Според полицията в Бауцен много очевидци са наблюдавали огъня и са коментирали с „безсрамна наслада“. Според служителите на реда някои хора от събралата се тълпа дори са се опитали да попречат на пожарникарите при гасенето на пожара. Премиерът на провинция Саксони – Станислав Тилич, ги определи като „престъпници“. Двама пияни мъже са били арестувани, след като отказали да напуснат мястото.

Подозренията са за умишлен палеж. В разследването са се включили следователи, които обикновено се занимават с екстремистки престъпления.

Само преди няколко дни протестиращите в друг град в Саксония – Клаусниц, блокираха пристигащ автобус с мигранти. Те скандираха „Ние сме народът“ – мотото на мирното въстание от 1989 г., довело до падането на Берлинската стена и обединението на Германия. Кадри, заснети от очевидци на протестната акция, показват разярените германци, които принуждават излизащите от автобуса мигранти да се върнат обратно. От видеото става ясно, че пристигналите бежанци са предимно жени и плачещи деца.

Скандалното видео бе разпространено в социалните мрежи, а известният немски телевизионен водещ Ян Бомерман го публикува в своя Twitter и в YouTube с коментар: „Клаусниц вчера. Тълпа разярени германци посреща тези, които едва са се изкопчили от лапите на смъртта“.

Междувременно германският вътрешен министър Томас де Мезиер каза, че Берлин няма да се примири в дългосрочен план с това други държави просто да позволяват на мигрантите да отиват към Германия, и възрази срещу броя мигранти, които съседна Австрия допуска да преминават през нейна територия.

Снимка:

Огънят е избухнал в ранните часове в неделя в бивш хотел

Spread the love