Поетесата Здравка Радичкова развълнува хората в Соволяно със стихове и крилати мъдрости, Васил Винаров ля мелодии от пианото

Filed under: Общество |

 

Домашното вино приповдигна настроението и духа на гостите в кюстендилското село, по-темпераментните заиграха кръшни танци
38-09-01 CN9388

Поетесата Здравка Радичкова зарадва жителите на село Соволяно с нежни стихове в месеца на любовта. Срещата бе организирана от читалищната секретарка Корнелия Чизмова и екипа й. Поетично-музикалната изява събра будни самодейки от селото, техния кмет Пламен Илиев и посрещна още гостите от отдел „Култура и духовно развитие” в Кюстендил – Любляна Начева и Слава Соколова.

38-09-01 -DSCN9375

Присъстващите се запознаха с творческата биография на поетесата и с двете й книги – „Крилете на душата“ и „Божественият огън“. В изключителна задушевност и на фона на подходяща музика, изпълнявана на пиано от известния музикант Васил Винаров, срещата започна нетрадиционно – с урок по родолюбие.

38-09-01 -DSCN9429

Здравка Радичкова сподели за малко запознатите, че на 14 февруари 869 г. в Рим завършва земния си път Константин – Кирил Философ и за делата си е обявен за светец и от Православната, и от Римокатолическата църква. Историческото значение на делото на Солунските братя е огромно за създаването и разпостраняването на славянската азбука, писменост и книжнина. Това е повод за истинско самочувствие и поетесата литератор призова да се отдаде необходимата почит и признателност към двамата братя. Последва и емоционално встъпление за любовта и виното в живота на хората. Тематично подбрани красиви стихове, изпълнени от Здравка Радичкова, интересните крилати мъдрости и весели случки, кратки двустишия и четиристишия на наши и чужди поети от древността до днес звучаха в читалищната библиотека и подбудиха другите участници в срещата да прочетат и споделят мисли и мъдрости по темата, а поетесата Любляна Начева развълнува със своите любовни стихове от книгата си „Реалии“. Всеки от присъстващите намери място за изява – от индивидуални до групови изпълнения на стари градски и народни песни, с разкази на весели случки и вицове. Музикантът Васко Винаров умело синхронизира своите музикални мелодии с вълнуващия рецитал на поетесата, с дошлите на срещата и сам изпълни много познати и обичани песни. Любезните домакини бяха отрупали масите с различни мезета, лакомства, домашни баници и сладкиши. Домашното вино приповдигна настроението и духа на всички, а по-темпераментните заиграха кръшни танци.
Тричасовата програма завърши в духа на урока по родолюбие с български наздравици и пожелания от поетесата за обич и щастие в живота, а Корнелия Чизмова я изненада, както и музиканта, със скромни подаръци от името на доволните присъстващи.

Spread the love