Затвор заплашва турска футболна звезда заради обида към Ердоган

Filed under: Свят |

Shukur

Турският футболист и бивш депутат Хакан Шюкюр е заплашен от четири години затвор по дело пред истанбулски съд за обида на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и неговия син в Туитър, предаде „Хюриет“. Повод за обвинението са станали коментари на бившата национална футболна звезда на Турция, публикувани профила на Шюкюр в Туитър.

Турският прокурор Идрис Курт посочва в обвинителния акт, че адвокатът на Ердоган Ахмет Йозел и бизнесменът Бекир Саврам са подали жалби срещу Шюкюр.

Хакан Шюкюр, който е сред най-успешните нападатели в историята на турския футбол, бе избран за член на парламента през 2011 г. от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

Той напусна партията през 2013 г. след скандал между Ердоган и ислямския учен Фетхуллах Гюлен, живеещ в САЩ. Шюкюр, който е известен като поддръжник на Гюлен, завърши своя парламентарен мандат като независим депутат в Турция през миналата година.

Шюкюр отрече, че думите в неговите туитове са били насочени към президента или сина му.

В същото време, Анадолска агенция цитира източници от правителството, според които Главната прокуратура е започнала проверка срещу световноизвестния турски катерач Насул Махруки, който е обвинен за обида към Ердоган в парче със заглавие „Защо Ердоган да не бъде президент? “

Махруки е първият турски спортист, изкачил най-високите планини на седемте континента, известни като „Седемте срещи на високо равнище“. Той е основател на Асоциацията за търсене и спасяване (AKUT), която е много активна неправителствена организация.

Снимка: Хакан Шюкюр

 

Spread the love