Военният министър Ненчев в Благоевград: Искаме от ГРАО списъците с мъже до 32 г., трябва да сме готови в случай на мобилизация

Filed under: Актуално от днес,Благоевград |

 

 

40-08-01-nenhev1

Мин. Ненчев обяснява, че българската армия и въоръжените сили са отговорни за националната сигурност на страната.

„С огромно спокойствие посрещам слуховете за смяната ми”, заяви в Благоевград министърът на отбраната Николай Ненчев по повод слуховете за готвеното му отстраняване. Военният министър пристигна в града за среща-разговор със състава на поделение 26 400 заедно с началника на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов, заместник-председателя на парламента Иван Иванов и Борис Станимиров, зам.-председател на парламентарната комисия по външна политика. Основната коментирана тема бе приетият завчера на второ четене Закон за охрана на границата, който дава възможност армията да се включи активно и да подпомогне МВР и Гранична полиция.

40-08-01-nenhev2

Военните слушаха с внимание.

Ненчев заяви, че армията има готовност във всеки един момент да се включи в охраната на държавната граница. „Водещи в това отношение са МВР, ще се разположим по границите, когато това е необходимо, готови сме да защитим териториалната цялост на страната ни”, каза министър Ненчев.

„При частична или пълна мобилизация ние трябва да мобилизираме определен кръг от физически лица, годни за военна служба. В този смисъл искаме списъци от служба ГРАО да ни бъдат предоставени, за да разполагаме с тях. Но те няма да бъдат подканяни за допълнителна подготовка, нито ще имат задължението да извършват каквито и да е дейности и отношения спрямо военните окръжия и въоръжените сили. Единствено ще ги водим на регистър при нас, което е и нашето задължение”. Така министърът на отбраната коментира и предстоящото завеждане под отчет на младежите до 32 години и дали им предстои някакво военно обучение.

Министър Ненчев бе посрещнат от почетен караул.

 

 

 

 

 

Spread the love