Джихадисти заплашват Евро 2016, готвят атаки с дронове, под прицела на терористите са и други мащабни спортни събития

Filed under: Свят,Спорт |

Srbia-Albania-mach

Нанасянето на терористичен удар по време на Евро 2016 става все по-ясен сценарий, разкри вчера в. „Дейли Стар“. Според изданието под прицела на терористите са всякакви мащабни спортни мероприятия в Европа и САЩ, но най-вече стадионите във Франция, на които това лято ще се проведе европейското първенство по футбол.

Според експерти е само въпрос на време Ислямска държава да удари препълнени стадиони с помощта на евтини и достъпни за всички управляеми дистанционно летящи апарати, т.нар. дронове. Те са в състояние да пренасят до 10 кг взрив и с такива вече се провеждат полети над Сирия и Ирак.

Смята се, че атаките могат да бъдат извършени както от спящи клетки на Ислямска държава в Европа, така и от самотни вълци. А заради директната конкуренция с Ал Кайда идеята е да се търсят максимално количество жертви, естествено, граждани на Запада.

Дрон вече „дебютира“ във футбола – на скандалната евроквалификация Сърбия – Албания летящ апарат със знаме на Велика Албания предизвика меле и прекратяване на мача.

Дроновете са идеално средство за терор, защото са почти невъзможни за спиране. А евентуален опит да бъдат обстрелвани почти сигурно би довел до косвени жертви. Като успокоение за феновете може да служи фактът, че според британските медии атентати по стадиони се планират от повече от десетилетие, но досега няма успешен удар.

Снимка:

На евроквалификацията Сърбия – Албания летящ апарат със знаме на Велика Албания предизвика меле

Spread the love